Fogyasztóknak > GONDOLJA VÉGIG HIGGADTAN

GONDOLJA VÉGIG HIGGADTAN…

ha ún. „mentes” élelmiszert vásárol

Folyamatosan növekszik azon fogyasztók száma, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt kényszerülnek arra, hogy speciális összetételű élelmiszereket fogyasszanak. 2016. július 20-át megelőzően ezeket a különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartalmazó termékeket a gyártóknak és forgalmazóknak az értékesítésüket megelőzően be kellett jelenteniük az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez (ismertebb nevén: az OÉTI-hez). Jelenleg, ha valamely vállalkozás e termékcsoportba tartozó ún. „mentes” terméket kíván forgalmazni, a bejelentés nem szükséges, azonban szigorú európai uniós előírások határozzák meg, hogy milyen feltételeknek kell a termékek összetételének és a csomagolásukon elhelyezett feliratoknak, illetve az ilyen típusú termékek reklámjainak megfelelniük.

1. „Gluténmentes” élelmiszerek:

 A fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentességére vagy csökkentett gluténtartalmára vonatkozóan nyújtott tájékoztatás segítséget nyújt a gluténérzékenyek számára a megfelelő összetételű élelmiszerek kiválasztásában és lehetővé teszi, hogy otthonukban vagy azon kívül változatos étrendet kövessenek.

A termékek esetében a „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható a termékek megnevezésében, ha az legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A termékek népszerűsítése során a „gluténmentes” kifejezésen kívül lehetőségük van még a forgalmazó/gyártó cégeknek – amennyiben a jogszabályban meghatározott glutén mértékét a gluténtartalom nem haladja meg – az alábbi tájékoztatások nyújtására a vásárlók felé: „gluténérzékenyek is fogyaszthatják”; „coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják”, illetve „kifejezetten gluténérzékenyek számára készült”; „kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült”.

A „gluténmentes” élelmiszereken kívül a fogyasztók találkozhatunk a kereskedelmi hálózatban „nagyon alacsony gluténtartalmú” termékekkel, amelyek legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhatnak.

Minden esetben javasolt a termék csomagolásán szereplő összetevőket és azok mennyiségét akkor is megnézni, ha azt gondolnánk, hogy a termékben nem található glutént tartalmazó összetevő, előfordulhat ugyanis, hogy az ízesített tejtermékek, salátakeverékek, mirelit félkész termékek is tartalmaznak glutént.

2. Laktózmentes” élelmiszerek:

A tejtermékek szinte teljes választéka (tejek, sajtok, tejfölök, túrók, vajak, tejdesszertek) elérhető laktózmentes formában is, így az e problémával küzdő vásárlók számára fontos, hogy a termékek kereskedelmi kommunikációja megtévesztésre ne vezessen.

A „laktózmentes” jelöléssel ellátott tejtermékek és egyéb más élelmiszerek esetében a jelölés akkor helytálló, ha laktóztartalma legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3).

3. „Cukormentes” élelmiszerek:

A vásárlók tudatában a „cukormentes” kifejezés használata korábban tévesen összekapcsolódott a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” felirattal és a narancssárga kör jelöléssel, amely 2016. július 20-tól egy európai uniós rendelet következtében megszűnt.

A változás következtében a gyártók számára kötelezően alkalmazandó előírássá vált, hogy a fogyasztókat tájékoztatniuk kell az élelmiszerek csomagolásán a termékben lévő cukortartalomról és a többi tápanyagtartalomról, tápértékről, amelyek alapesetben az alábbiak: energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló uniós rendelet lehetőséget ad a gyártók számára az élelmiszerek cukortartalmával kapcsolatos, fogyasztók felé történő tájékoztatásra, melyek az alábbiak lehetnek: „alacsony cukortartalmú”, „cukormentes”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”.

A „cukormentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek cukortartalma nem haladhatja meg a 0,5g/100g illetve a 0,5g/100ml mennyiséget, ellenkező esetben a jelölés a fogyasztók megtévesztéséhez vezethet.

4. „Szójamentes” élelmiszerek:

Szójaallergia esetében megnehezíti a szója elhagyását az étrendből, hogy a reggeliző pelyheken, müzli szeleteken át a tejdesszertekben, húskészítményekben, pékárukban, édességekben, sőt még sportitalokban és csecsemőtápszerekben is előfordulhat szója.

Vásárlás során megkönnyíti a szójára allergiás fogyasztók választását, hogy az élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályozás szerint a szója és a szójaeredetű összetevők az élelmiszerek csomagolásán a gyártók azt kötelesek feltüntetni.

Az élelmiszerek egy részén a „nyomokban szójafehérjét tartalmazhat” figyelmeztető felirat azt jelenti, hogy az adott termék olyan üzemben került előállításra, ahol a gyártó nem tudja biztosítani a keresztszennyeződés elkerülését pld. azonos gépsoron történik a „mentes” és szóját tartalmazó termékek előállítása. 

A fogyasztók az egyes ún. „mentes” termékek vásárlásakor meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel kizárólag az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett információk állnak rendelkezésére a termék összetételére vonatkozóan, valamint annak megítélésére, hogy a „mentes” jelzőt a vállalkozás jogszerűen, vagy a fogyasztók számára megtévesztő módon tünteti fel.  A vásárlók abban az esetben, ha vásárlásaik során olyan termékkel találkoznak, amelynek összetétele alapján felmerül részükről, hogy a „mentes” jelzőt nem a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően tünteti fel a termék gyártója/forgalmazója, észrevételeit írásban jelezheti, a vállalkozás székhelye szerinti Kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala számára.

Budapest, 2017. december 12.

Nyomtatható verzió PDF formátumban