Sajtószoba > Sajtóközlemények > 2017-es sajtóközlemények

Félrevezető tájékoztatás miatt vonta vissza fúziós engedélyét és bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA) Euro-Mall Kft. feletti irányításszerzését engedélyező határozatot, egyúttal 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki, mert a Diófa Alapkezelő Zrt. félrevezető tájékoztatást adott a vállalatcsoport irányítási viszonyairól. A GVH megvizsgálta a tényleges irányítási viszonyokon alapuló tényállást, és engedélyezte az összefonódást.

A GVH – a Diófa Alapkezelő Zrt. benyújtott kérelme alapján, a Vj/33/2016. számú eljárásban – 2016. április 26-án engedélyezte, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. közvetett, egyedüli irányítást szerezzen az EURO-MALL Ingatlanbefektetési Kft. felett.

A GVH azonban egy későbbi, a Vj/57/2016. számú fúzió-engedélyezési eljárás nyomán észlelte, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. eltérő tartalmú nyilatkozatot tett az összefonódással érintett vállalatcsoport irányítási viszonyairól, valamint annak összetételéről.

Így a GVH Vj/14/2017. számon versenyfelügyeleti eljárást indított a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel szemben az összefonódást engedélyező döntés szempontjából lényeges tény feltételezhetően félrevezető közlése, valamint az ügy elbírálásához szükséges valamennyi tény, adat közlésére vonatkozó kötelezettség feltételezett megsértése miatt.

A GVH a fent említett eljárást lezáró határozatában megállapította, hogy a Vj/33/2016. számú ügyben hozott határozat valótlan tényálláson alapult, valamint visszavonta az irányításszerzést engedélyező határozatát.

A GVH hangsúlyozza, hogy az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok meghatározásához szükséges tények olyan alapvető körülményeknek minősülnek, amelyek megkerülhetetlenek az összefonódás elbírálása szempontjából.

A GVH a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel szemben 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki a határozat visszavonását követően újból megnyíló alapeljárásban (Vj/33/2016.), mivel a vállalkozás magatartása a valós tényállás feltárásának meghiúsulását eredményezte. Ezt követően – megvizsgálva a tényleges irányítási viszonyokon alapuló tényállást – a GVH végül engedélyezte a tranzakciót. Ennek eredményeképpen a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt MPTIA megszerezte az Euro-Mall Kft. (EuroPark) feletti irányítást.

Az ügyek hivatali nyilvántartási száma: Vj/33/2016.,Vj/14/2017.

Budapest, 2017. március 23.

dr. Basa Andrea, sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898