Szakmai felhasználóknak > Induló eljárások > Induló eljárások 2014

Versenyhivatali eljárás indult a Netamin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt eljárást indított a Netamin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben.

A GVH 2014. november 6-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Netamin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, mert a cég valószínűleg megtévesztő állításokat tesz közzé „Ördögnyelv kivonat EXTRA” elnevezésű étrend-kiegészítő termékének népszerűsítésére. Az eljárás alá vont vállalkozás kereskedelmi kommunikációjában a termék alkalmazásával, összetételével, valamint a termék adott célra való alkalmasságával, a használatától várható eredményekkel, előnyeivel kapcsolatban, továbbá nem kellően megalapozott piacelsőségére vonatkozóan tesz közzé állításokat. Ezen felül, a terméket olyan egészségre gyakorolt hatást megfogalmazó állításokkal népszerűsítette, amelyek valószínűsíthetően nem felelnek meg az élelmiszerek tekintetében irányadó ágazati rendelkezéseknek.

A Netamin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat, valamint az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 10. § (2) bekezdése b) pontjában foglaltakat, valamint megvalósította az Fttv. 6. § (1) bekezdése b) pontjában foglaltakat, és ezzel valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-102/2014.

Budapest, 2014. december 3.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: ;
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email:
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban