Tekintélyes összegű bírságot szabott ki a Bizottság piacvezető gázszolgáltatókra

A Bizottság egyenként 553 millió euró összegű bírságot szabott ki az E.ON AG-ra és a GDF Suez SA-ra, a német és a francia gázpiacok felosztásáért. A két gázszolgáltató még 1975-ben állapodott meg a piacfelosztásról, és magatartásukat az európai gázpiac liberalizációját követően is fenntartották, megfosztva ezzel a német és francia fogyasztókat a gázpiaci versenyből származó előnyöktől. A döntés két szempontból is jelentős: ez az első alkalom, hogy energia piaci szereplőkre szabott ki antitröszt bírságot a Bizottság, s a bírságösszeg a második legmagasabb az eddigi kartell bírságok sorában az EU-ban.

Az E.ON leányvállalata, az E.ON Ruhrgas a német, a GDF Suez a francia földgázpiac vezető vállalkozása, így mindketten Európa legnagyobb gázszolgáltatói közé tartoznak. A vállalkozások 1975-ben (akkor még Ruhrgas AG és Gaz de France néven) együtt kezdték el építeni a MEGAL-gázvezetéket (közép-európai gázvezeték), melyen keresztül az orosz gáz Dél-Németországba és Franciaországba érkezett. Ugyanebben az évben állapodtak meg arról, hogy a MEGAL-vezetéken keresztül szállított gázt nem értékesítik egymás hazai piacain. Az egyezség megkötésekor gyakorlatilag mindkét vállalkozás monopolistaként importált földgázt hazájába.

2000 augusztusában a 98/30/EC irányelvvel megkezdődött az európai gázpiacok liberalizációja, az E.ON és a GDF azonban - erős piaci helyzetüket stabilizálandó - továbbra is tartották magukat a piacfelosztó megállapodáshoz, s ezzel megsértették az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 81. cikkét.

A piacfelosztó megállapodások súlyosan sértik a közösségi versenyjogot, kiküszöbölik az árversenyt és korlátozzák a szolgáltatók közötti választás lehetőségét. A magas bírságösszeget az E.ON és a GDF piaci pozíciója, illetve az elkövetett jogsértés súlya indokolta: a Bizottság több mint egy milliárd eurós bírságot szabott ki a két vállalkozásra.

A sajtóközlemény angol, német és francia nyelven elérhető az Európai Bizottság honlapján .

Budapest, 2009. július 9.

További információ a sajtó számára:
MIHÁLOVITS András
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu