Nyomtatható verzió PDF formátumban

Taxitársaságok között létrejött kartellt büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. július 11-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Nyíregyházán taxi-társaságokat üzemeltető vállalkozások - Zatureczki Pál egyéni vállalkozó, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés, a Gábriel-Lux Taxi Kft. és Ferku Zsolt egyéni vállalkozó - egymással tárgyalásokat folytattak az általuk, a 2005. évben végrehajtandó tarifa-emelésről. A vállalkozások által létrehozott árkartell alkalmas volt a verseny korlátozására, s a versenyjogi szabályok szerint igen súlyos jogsértésnek minősül. Zatureczki Pál egyéni vállalkozó 200.000 Ft, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés 150.000 Ft, a Gábriel-Lux Taxi Kft. 100.000 Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. Ferku Zsolt egyéni vállalkozóval szemben a GVH nem szabott ki bírságot.

A versenyfelügyeleti eljárásban a GVH azt vizsgálta, hogy versenyjogilag hogyan minősítendőek a Zatureczki Pál egyéni vállalkozó, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés, a Gábriel-Lux Taxi Kft. és Ferku Zsolt egyéni vállalkozó közötti, az általuk a 2005. évben végrehajtandó tarifa-emelésről folyó tárgyalások.

A GVH határozatában megállapította, a versenytörvény alapján a verseny korlátozását célzó megállapodásnak minősül, hogy a fenti vállalkozások 2005. március 22-én négy - egymástól csak az árrendszer egyes elemiben különböző, de nagyságrendileg azonosan 180 Ft-os - tarifacsomag alkalmazásában állapodtak meg. Ezt - azért, hogy a versenykorlátozó megállapodás létrejöttét leplezzék - egymás között kisorsolták, majd pedig azzal távoztak a megbeszélésről, hogy mindenki azt a tarifarendszert fogja alkalmazni, amelyet a sorsoláson kihúzott.

A GVH rámutatott továbbá, a versenyt ténylegesen korlátozó összehangolt magatartásnak minősül, hogy a fenti vállalkozások 2005. május 10-20. között valamennyien árat emeltek, melynek eredményeként a városon belül alkalmazott kilométerdíj mindenütt egységessé (170 Ft/km) vált.

A GVH Zatureczki Pál egyéni vállalkozót 200.000 Ft, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülést 150.000 Ft, a Gábriel-Lux Taxi Kft.-t 100.000 Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. Ferku Zsolt egyéni vállalkozóval szemben a GVH azért nem szabott ki bírságot, mert új belépőnek minősült a piacon. A bírság kiszabása körében a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozások által létrehozott árkartell az egyik legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősül. A GVH ezért a versenytörvény alapján lehetségesen kiszabható bírság maximumához közel eső versenyfelügyeleti bírságokat rótt ki a vállalkozásokra.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-92/2005.

Budapest, 2006. július 13.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Baráth Erika
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8985
email: Barath.Erika@gvh.hu
http://www.gvh.hu