Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

(USAID) Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által szervezett nemzetközi versenyjogi szemináriumokról

Az Egyesült Államok versenyhatóságainak és a magyar Gazdasági Versenyhivatalnak a USAID együttműködés keretében történő együttműködése 1991-ben kezdődött, annak a programnak a keretében, amely ebben az időszakban Magyarország nyugati típusú piacgazdasággá való átalakulását és a nemzetközi intézményi környezet vérkeringésébe való bekapcsolódását tűzte ki célul.

Az együttműködés a Federal Trade Commission és a Department of Justice Antitrust Division - egyesült államokbeli versenyhatóságok - tapasztalatainak átadására irányult. A kooperáció elsősorban hosszú távú szakmai tapasztalatcserék formáját öltötte.

Az együttműködés 2001-től új formát öltött. A USAID - szintén a versenykultúra fejlesztése érdekében - a térség államai részére nemzetközi szemináriumsorozatot indított útjára. A Budapesten tartott szemináriumsorozat lebonyolításában a GVH - több mint tíz éves gyakorlattal a háta mögött - immár nem csak a házigazda és az ismereteket befogadó szerepét tölti be, de aktívan részt vesz a délkelet-európai térség többi állama versenykultúrájának fejlesztésében is. A rendezvényeket az albán, bolgár, észt, horvát, lengyel, lett, macedón, orosz, román, szerb és szlovén versenyhatóságok szakemberei látogatják, akik számára a magyar tapasztalatok esetenként igen értékesnek bizonyulnak.

Az amerikai versenyjogi szakemberek a tematikus szemináriumsorozat keretében, a versenyjog egyes területeit szisztematikusan sorra véve (fúziók hatásainak megítélése és leválasztási gyakorlat, az erőfölényes visszaélések vizsgálati technikái, a kartellügyek vizsgálati technikái, fogyasztóvédelmi ügyek vizsgálati technikái) adják át a százéves múltra visszatekintő amerikai versenyjogi kultúrát. Erre hipotetikus esetek, eljárás- és anyagi jogi ismeretek, a joggyakorlat és vizsgálati technikák ismertetése révén került sor.

A sorozat keretében az elmúlt két évben mintegy hét alkalommal tartottak rendezvényt hazánkban. Az együttműködést lezáró utolsó háromnapos szemináriumnak (beszerzési társulások versenyjogi vonatkozásai) december első hetében ad otthont Budapest .

Dr. Polgárdy Géza
Sajtófőnök