A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Hatmilliós bírság a KábelTV Kábeltelevíziós Szolgáltató Kft-nek

A Gazdasági Versenyhivatal annak megállapítása céljából indított versenyfelügyeleti eljárást a KábelTV Kábeltelevízió Szolgáltató Kft. (Győr) ellen, hogy nevezett gazdasági erőfölénnyel való visszaélést valósított-e meg az általa Mosonmagyaróvárott és Tatán 2002-ben alkalmazott szolgáltatási díjjal (annak mértékével) továbbá teljes szolgáltatási területén használt Általános Szerződési Feltétele 7.3 pontjában megfogalmazott díjemelési, illetve a műsorcsomag tartalmának változtatására vonatkozó feltétellel.

A GVH versenytanácsa a 2002. december 10-én megtartott tárgyaláson megállapította, hogy a Kft. számított és tényleges nettó díjai között jelentős eltérés van, azaz a vállalkozás díjait 2002-ben az indokolt költségek növekedéséhez képest lényegesen nagyobb mértékben emelte. Ezért, figyelembe véve azt is, hogy a tatai és különösen a mosonmagyaróvári hálózat 2001. évben is nyereséges volt:

  • -

    a Mosonmagyaróváron a II. és III. programcsomagra, valamint

  • -

    Tatán a II. és a soros programcsomagra érvényesített díjak túlzottan magasnak és így gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősülnek.

Ugyanezen jogsértést valósította meg a Kft. az általa alkalmazott Általános Szerződési Feltételekben írt - az egyoldalú díjemelésre és a programcsomag változtatására előírt - rendelkezésekkel is.

A GVG versenytanácsa ezért gazdasági erőfölénnyel való visszaélésért a Kft-t 6 millió (azaz Hatmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte, az Általános Szerződési Feltételek jogsértő rendelkezéseinek további alkalmazásától pedig eltiltotta.

Budapest, 2002. december 11.

Dr. Polgárdy Géza
sajtófőnök