Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyfelügyeleti eljárás indult a Vodafone ellen

A Gazdasági Versenyhivatal Vj-118/2008. ügyszámon eljárást indított a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított 2008. szeptember 18-án a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) ellen a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban Tpvt.) 8-10. §-aiban foglalt fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH észlelte, hogy a Vodafone az "Egymást közt szabadon" akció keretében hiányos tájékoztatást adott arról a tényről, hogy ha a fogyasztó a kedvezményes áron meghirdetett telefonokat megvásárolja és előfizetői szerződést köt, a hitelképességi vizsgálat elbírálásától függően további összeg megfizetése szükséges.

Az eljárás kiterjed a Vodafone által meghirdetett, valamennyi 2007. évi és 2008. év I. félévi mobilkészülékek értékesítését népszerűsítő akcióval kapcsolatban folytatott teljes kommunikációs tevékenységre.

A közérdek védelme a valószínűsíthetően jogsértő kommunikációval elért fogyasztók számára tekintettel indokolta a versenyfelügyeleti eljárás megindítását.

A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - egy alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2008. szeptember 24.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu