Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult az Aldival szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-43/2010. ügyszámon eljárást indított az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2010. május 3-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt-vel szemben (Aldi), mert a nevezett vállalkozás által rendszeresen megjelenő, országos terjesztésű akciós újságokban meghirdetett termékek közül a 2009. szeptember 6-tól érvényes akciós újságban 2009. szeptember 10-étől kezdődően meghirdetett "Rönkhasító" (49.990,-Ft) terméken kívül számos termék nem volt elérhető a fogyasztók számára már az akciós időszak első napján az Aldi egyes üzleteiben.

A fentiek mellett tekintettel arra is, hogy például a Rönkhasító terméket az Aldi akciós újságján kívül több megyei napilapban, valamint az országos terjesztésű Blikk napilapban is népszerüsítette, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 11. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján a gyakorlat gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas.

Fenti magatartásával - az Fttv. 3. §-ának (4) bekezdése szerinti melléklete 5. pontjának megvalósítása által - az Aldi valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 2009. október 1-jei módosításának megfelelően az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Budapest, május 17.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu