A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-51/2014. ügyszámon eljárást indított a Duna Takarék Bank Zrt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2014. május 23-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Duna Takarék Bank Zrt.-vel szemben, mert a Jogsit Nekem I. és Jogsit Nekem II. termékcsomag népszerűsítése során alkalmazott egyes kommunikációs eszközein valószínűsíthetően valótlanul tette közzé, hogy „jogosítvány havi 2990-ért” megszerezhető. A havi 2990 Ft úgy érhető el, ha 75.000 Ft kölcsönösszeget 29 hónapos futamidővel vállal a fogyasztó, ugyanakkor a jogosítvány megszerzéséhez szükséges anyagi forrás valós mértéke az egyes konkrét esetekben ettől eltérhet, azt a futamidő, a felvett kölcsönösszeg és mindemellett a fogyasztó számára rendelkezésre álló megtakarítás is megváltoztathatja.

A Gazdasági Versenyhivatal észlelte továbbá, hogy a Duna Takarék Bank Zrt. a fenti termékcsomagok népszerűsítése során alkalmazott egyes kommunikációs eszközein valószínűsíthetően megtévesztő módon tette közzé, hogy „jogosítvány havi 2990 Ft-tól” megszerezhető, ugyanis nem tüntette fel, hogy fogyasztónak a jogosítvány megszerzéséhez a jogosítvány árának 50%-a, mint önerő megtakarítása is szükséges, az igényelhető hitelösszeg maximum a jogosítvány árának 50%-a lehet.

Az eljárás alá vont vállalkozás fenti magatartásával a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) és a Fttv. 7. § (1) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. június 11.

Gazdasági Versenyhivatal


Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban