A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-46/2014. ügyszámon eljárást indított a Jugis 2007 Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2014. május 22-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Jugis 2007 Kft-vel szemben, mert a B.N.M. polarizált fényterápiás gyógyászati segédeszköz, a B.N.M. mikro-áramú kötés, a B.N.M. pulzáló mágnesterápiás készülék népszerűsítése során kereskedelmi kommunikációjában valószínűsíthetően nem kellően megalapozottan mutatta be a készülékek alkalmasságát és gyógyhatását, valamint a Magnetspace készülék diagnosztikai funkcióit. Ezzel a magatartásával a Jugis 2007 Kft. valószínűsíthetően megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat az Fttv. mellékletének 17. pontja és az Fttv. 6. § (1) bekezdésének b) pontjában – különös tekintettel annak bg) alpontjában ‑ foglalt tényállás megvalósításával.

Fentieken túl a Jugis 2007 Kft. a B.N.M. polarizált fényterápiás gyógyászati segédeszköz használati útmutatójában valószínűsíthetően megtévesztő állításokat tett,  s ezzel feltételezhetően megsértette a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (1) bekezdésének d) pontját.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. június 23.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban