A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-26/2014. ügyszámon eljárást indított az Energy Saver Pro LLC-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2014. március 28-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Energy Saver Pro LLC-vel szemben, mert azt valószínűsíti, hogy az általa forgalmazott Energy Saver Pro terméket innovatív energia megtakarító eszközként népszerűsíti. A hirdetésekben olyan állításokat tesz közzé a termékről, hogy az egy forradalmian új technológia alapján működik, optimalizálja, javítja az áram elosztását, és felhasználását, ezáltal csökkenti az áramfogyasztás mértékét a háztartásban, használatával akár 75%-os villanyszámla csökkenés is elérhető. A cég állítása szerint, a Magyarországon forgalomban lévő más termékektől eltérően az Energy Saver Pro terméket három különböző teszten keresztül vizsgálták több európai laboratóriumban, s az minden teszten sikeresen átment, s biztonságos használatáról tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Az Energy Saver Pro LLC fenti magatartásával kapcsolatban a versenyhatóság vizsgálata arra irányul, hogy az Energy Saver Pro termékkel kapcsolatos hirdetésében közölt állítások kellően megalapozottak-e, azaz a vállalkozás megsértette-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat a 6. § (1) bekezdés b) pont bg) és bk) alpontjában foglalt tényállás megvalósításával.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. április 3.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban