Budapest, 2021. március 2. – A Gazdasági Versenyhivatal figyelembe veszi a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozó számvevőszéki ellenőrzését követő javaslatokat annak érdekében, hogy vagyongazdálkodása maximálisan megfeleljen a vonatkozó szabályozásnak. A GVH új elnöke már az ellenőrzés alatt megtette a szükséges intézkedéseket.

         Lezárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, amely a Gazdasági Versenyhivatal 2017. és 2019. közötti közpénzfelhasználását, illetve vagyongazdálkodását vizsgálta. A GVH a 2017-2019 közötti időszakban a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának, valamint a vagyongazdálkodásnak a kereteit szabályszerűen kialakította. Ugyanakkor a 2017., 2018. és 2019. évi éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazta volna a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A 2017., 2018. és 2019. évi éves költségvetési beszámolókat a jogszabályi előírás szerint vezetett részletező nyilvántartásokkal nem támasztotta alá. Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék jelentésében három javaslatot fogalmazott meg a Gazdasági Versenyhivatal jelenlegi elnöke részére, a korábbi éveket érintő feltárt hiányosságok jövőbeni elkerülése érdekében.

         A nemzeti versenyhatóság új elnöke, Rigó Csaba Balázs – akit a vizsgált időszakot követően, 2020. április 15-ei hatállyal neveztek ki – megköszönte a számvevők munkáját, valamint javaslatait, és azonnali intézkedési tervet összeállítását rendelte el. A hasznos jelzések alapján a GVH felszámolta a jelentésben foglalt korábbi években kimutatott hiányosságokat, a működésébe pedig olyan garanciákat épített be, amelyek alkalmazásával és a számvevőszéki vizsgálatot lezáró jelentés javaslatait hasznosítva a versenyhivatal teljes mértékben megfelel minden államháztartási kritériumnak. A GVH új elnöke többek között arról tájékoztatta az Állami Számvevőszéket, hogy évente történő gyakorisággal elrendelte a mérleg tételeinek alátámasztásához szükséges eszközök és források tételes mennyiségi felvétellel történő leltározását hivatalba lépésétől kezdődően.

Az új elnöknek nem ez az első gazdálkodást érintő intézkedése, hiszen hivatalba lépését követően 2020 tavaszán 150 millió forintot megtakarított a GVH éves működési költségvetéséből, az összeget pedig visszautaltatta a központi költségvetésbe a koronavírus okozta veszélyhelyzet gazdasági kárainak enyhítéséhez és a magyar gazdaság újraindításához.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban