126 millió forint bírságot szabott ki a GVH a cseh vállalkozásra

Budapest, 2024. május 31. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta versenyfelügyeleti eljárását a hazai fogyasztók körében népszerű világítástechnikai webáruház, a lampak.hu üzemeltetőjével szemben. A csehországi vállalkozás megtévesztő árfeltüntetési gyakorlatával és a weboldalon megjelenő sürgető üzenetekkel tévesztette meg a fogyasztókat. A GVH Versenytanácsa tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt – hat hónapos részletfizetéssel – 126 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

A nemzeti versenyhatóság a vizsgálat során megállapította, hogy a lampak.hu webáruházat üzemeltető Donoci s.r.o. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A csehországi székhelyű vállalkozás 2020 augusztusától kezdődően, több módon is tisztességtelenül torzította a vásárlók ügyleti döntéseit, ugyanis:

• nem igazolta, hogy a weboldalán nyújtott akciók előtt alkalmazta-e az eredeti árként feltüntetett árat, sőt sok esetben folyamatosan az akciósnak fenntartott árakat alkalmazta, így azok nem valódi megtakarításokat, árkedvezményeket jelöltek.
  • egyes termékek népszerűsítése során valótlan tájékoztatást adott a termékek iránti keresletről, mivel nem a fogyasztók számára releváns hazai keresleti adatokat ismertette.
  • mind tartalmuk, mind megjelenésük alapján sürgető üzeneteket jelenített meg a weboldalán, például a termékek árkedvezménnyel elérhető időtartamának korlátozottságára.

A vállalkozás ezen felül két terméket magasabb áron kínált ajándékkal, mint anélkül. A csomagajánlat tehát tartalmazta az „ajándék” értékét, amely ezáltal a gyakorlatban elvesztette ezen minőségét.

A vállalkozás az eljárás során végig együttműködött a nemzeti versenyhatósággal, elismerte a jogsértést és jogorvoslati jogáról is lemondott, továbbá komplex megfelelési csomagot vállalt. A cég együttműködő hozzáállását és korrekciós lépéseit mérlegelve a GVH Versenytanácsa jelentős mértékben csökkentette a kiszabott bírság összegét, így végül 126 millió forintos bírságot rótt ki a cégre. A vállalkozásnak a bírság befizetését hat hónap alatt egyenlő részletekben kell teljesítenie.

Az ügy kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy megéri együttműködni a nemzeti versenyhatósággal. Számos együttműködési lehetőség áll a vállalkozások előtt, melyek igénybevételével jelentősen csökkenthetik az eljárás végén kiszabandó bírságot, és bizonyos esetekben (megfelelő kötelezettségvállalás benyújtása esetén) akár még a jogsértés megállapítását is elkerülhetik.

A Gazdasági Versenyhivatallal fennálló együttműködési lehetőségek feltételei, részletei és az együttműködéseken keresztül kapható engedmények elérhetők a GHV honlapján.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2022.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ: