Budapest, 2024. június 5. – „A felelős ajánlatkérői magatartás kiemelten fontos a közbeszerzési kartellek feltárása során.” – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Közbeszerzési és Jogi Országos Konferencián, Harkányban. A GVH elnöke előadásában részletesen ismertette a kartellek, ezen belül pedig kiemelten a közbeszerzési kartellek témakörét, kitérve a nemzeti versenyhatóság legfrissebb tapasztalataira is.

Felelős ajánlatkérői magatartás közbeszerzési kartell észlelésekor címmel tartott előadást Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által szervezett Közbeszerzési és Jogi Országos Konferencián, Harkányban. A nemzeti versenyhatóság elnöke hangsúlyozta: „A GVH versenyt védő kiemelt feladata a kartell megállapodások feltárása és megfékezése. Az elmúlt 7 esztendőben mintegy 28 milliárd forint bírságot szabtunk ki kartell megállapodások résztvevőivel szemben.”

Rigó Csaba Balázs előadásában részletesen bemutatta a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységét a kartellek és kiemelten a közbeszerzési kartellek területén, ismertetve a különböző kartell-típusokat, és az ajánlatkérők szerepét a káros megállapodások észlelésében. „Az ajánlatkérőktől időben érkező jelzéseknek kiemelt jelentősége van a munkánkban. Az elmúlt években több kartell megállapodást is a megrendelő ajánlatkérők segítségével kapcsoltunk le. Fontos azonban, hogy gyanú esetén az ajánlatkérő előzetesen vegye fel a kapcsolatot a nemzeti versenyhatósággal, hisz a vállalkozások a kizárás miatt akár a bizonyítékokat is elkezdhetik megsemmisíteni.” – emelte ki az elnök.

A GVH elnöke kitért az elmúlt évek kartell eljárásainak tapasztalataira is, előadásában konkrét példaként említve a dunai hajós cégek között feltárt tiltott megállapodást és a bajai építőipari kartellt is. Mindkét közbeszerzési kartell esetében az ajánlatkérők jelzései alapján indultak meg a versenyfelügyeleti eljárások. Rigó Csaba Balázs felidézte, hogy az Országgyűlés már elfogadta a GVH 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolót, és a nemzeti versenyhatóság tavaly is több kartellügyet zárt le, folyamatosan aktív ezen a területen. „A kartellezők, tiltott megállapodásokban mesterkedők számíthatnak a figyelmünkre” – húzta alá Rigó Csaba Balázs.

A Gazdasági Versenyhivatal a felelős ajánlatkérői magatartásról Kartellgyanús közbeszerzés? címmel egy tájékoztató anyagot is kiadott. A nemzeti versenyhatóság elsősorban azon köztisztviselők és kormánytisztviselők figyelmébe ajánlja a kiadványt, akik szeretnék elmélyíteni ismereteiket a kartellek kiszűrésének és megelőzésének területén. A kiadvány elérhető a GVH honlapján.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ: