Nyomtatható verzió PDF formátumban

1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Levélcím: 1391 Budapest 62., Pf. 211.
Telefon: (06-1) 472-8900
Vizsgáló: dr. Zelember-Berencsi Nikolett Tel.: (06-1) 472-8871
E-mail: zelember-berencsi.nikolett@gvh.hu
Szervezeti egység: Döntéshozatalt Támogató Iroda
Ügyszám: VJ/4/2021.
Iktatószám: VJ/4-27/2021.

HIRDETMÉNY

A Gazdasági Versenyhivatal a Direct Group S.A. (Panama Business Hub Building, 9. emelet, Office 902, 50th Street, Bella Vista, Panama, Panama Republic) eljárás alá vont vállalkozás ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt lefolytatott VJ/10/2019. számú versenyfelügyeleti eljárásban hozott határozatban elrendelt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése céljából indított VJ/4/2021. számú utóvizsgálati eljárásban hozott VJ/4-24/2021. számú határozatban kiszabott versenyfelügyeleti bírság kapcsán, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) jelen eljárásában irányadó 88. §-ának, valamint a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 59. § (2) bekezdésének alkalmazásával hirdetményi úton közli a Direct Group S.A.-val, hogy a Gazdasági Versenyhivatal meghozta a VJ/4-26/2021. számon végzését a jelen ügyben.

A versenyfelügyeleti eljárás során az eljárás alá vont felhívás ellenére nem jelölt meg magyarországi székhellyel vagy lakcímmel rendelkező képviselőt, vagy kézbesítési meghatalmazottat, továbbá az eljárás alá vontnak kézbesített iratokról több ízben visszajelzés a postai nyomonkövetés és a különdíjazású nemzetközi postai szolgáltatás megrendelése ellenére nem érkezett, így megállapítható, hogy a végzés postai úton történő kézbesítése elháríthatatlan akadályba ütközik, illetve annak megkísérlése már előre is eredménytelennek mutatkozik.

A Tpvt. 59. § (2) bekezdése alapján, ha a magyarországi lakcímmel vagy székhellyel nem rendelkező ügyfél az első kapcsolatfelvétel alkalmával erre történő felhívás ellenére nem jelöl meg magyarországi lakcímmel vagy székhellyel rendelkező képviselőt vagy kézbesítési meghatalmazottat, a vizsgáló, illetve az eljáró versenytanács - különösen ha az eljárás indokolatlan elhúzásának megakadályozása miatt szükséges, és az eljárás eredményes lefolytatását nem veszélyezteti - dönthet úgy, hogy a továbbiakban vele szemben hirdetményi közlésnek van helye mindaddig, amíg magyarországi lakcímmel vagy székhellyel rendelkező képviselőt vagy kézbesítési meghatalmazottat nem jelöl meg.

Az Ákr. 88. § (1) bekezdés b) pontja értelmében a közlést hirdetmény útján kell teljesíteni, ha a kézbesítés egyéb elháríthatatlan akadályba ütközik, vagy annak megkísérlése már előre is eredménytelennek mutatkozik. Az Ákr. 88. § (2) bekezdés alapján a hirdetmény tartalmazza a kifüggesztés, a honlapon történő közzététel esetén a közzététel napját, az eljáró hatóság megnevezését, az ügy számát és tárgyát, valamint az ügyfél nevét és utolsó ismert lakcímét (székhelyét).

Az Ákr. 88. § (3) bekezdés szerint a hirdetményt a hatóság hirdetőtábláján, valamint a honlapján helyezi el. Az Ákr 85. § (5) bekezdés b) pontja szerint, ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik, a döntés közlésének napja a hirdetmény kifüggesztését követő tizenötödik nap.

A fentiekre tekintettel a Gazdasági Versenyhivatal ezúton felhívja az eljárás alá vont vállalkozás figyelmét, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az ügyben VJ/4-26/2021. számon végzést hozott, de a kézbesítési meghatalmazott megnevezése hiányában, továbbá a versenyfelügyeleti eljárás során küldött iratok kapcsán felmerült kézbesítési akadályok miatt jelen végzés  kézbesítése már előre eredménytelennek mutatkozik, ezért a hivatkozott iratot a Döntéshozatalt Támogató Irodánál (1054 Budapest, Alkotmány u. 5., telefon: +36-1-472-8865) átveheti, továbbá a hirdetmény útján közölt döntést a hirdetmény kifüggesztését követő tizenötödik napon közöltnek kell tekinteni.

A hirdetmény kifüggesztésének és a Gazdasági Versenyhivatal honlapján való közzétételnek napja: 2022. március 11.

Budapest, 2022. március 11.

dr. Zelember-Berencsi Nikolett
vizsgáló