Új törvényi előírások a fogyasztók védelméért

2022 májusában hatályba léptek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásának eddigieknél szigorúbb rendelkezései, a Gazdasági Versenyhivatal pedig fontos tisztségeket nyert el a versenyhatósági világhálózat konferenciáján és oktatószemináriumot tartott az uniós bíráknak.

2022 május 28-án - uniós szintű fogyasztóvédelmi változások következményeként - hazánkban is szigorúbb rendelkezések léptek életbe a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásában. A versenyhatóság mind a fogyasztókat, mind a piaci szereplőket aktívan segítette a megfelelő felkészülésben többek között célzott kommunikációval, előadások tartásával, illetve a szigorodó elvárásokat közérthetően összefoglaló tájékoztatóval. A Versenyhivatal emellett közösségi kampánnyal hívta fel a fogyasztók figyelmét új jogaikra, valamint a változásokkal kapcsolatos egyes gyakorlati tudnivalókra. Az újonnan életbe lépő szabályok az eddigieknél erősebben védik a fogyasztók érdekeit többek között az akciós árak feltüntetése, illetve a vásárlói értékelések és fogyasztói vélemények megjelenítésének terén.

Miért fontos a helyes árfeltüntetés?

Egy termék ára mindig lényeges tulajdonságnak számít, hiszen az egyik legfontosabb mércét jelenti a fogyasztók számára a versenyző áruk közötti választás során. A fogyasztók döntési folyamatát erősen befolyásolja az is, ha egy kereskedő kedvezményt, megtakarítást ígér számukra. Az árleszállítások kommunikációja során ezért elvárt, hogy a kereskedők pontos, valós és egyértelmű tájékoztatást nyújtsanak mind az akció időtartama alatt fizetendő árról, mind megtakarításról a termék eredeti árához képest.

Fontos nemzetközi pozíciók

Májusban emellett a GVH fontos pozíciót kapott a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) egyik szakmai munkacsoportjában. A világszervezet berlini konferenciáján ugyanis a magyar hatóság átvette a hivatali hatékonysággal foglalkozó munkacsoport társelnöki tisztségét. A GVH emellett tovább folytatja megkezdett munkáját a hatósági együttműködéssel foglalkozó különleges munkacsoport tagjaként is.

Bírák képzése a GVH nemzetközi oktatóközpontjában

Ugyanezen hónapban zajlott a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának versenyjogi szemináriuma az Európai Unió és Albánia bírái számára. A kétnapos képzésen a térség bírái többek között a GVH, az Európai Bizottság, az OECD, illetve az Európai Unió Bíróságának szakembereitől nyerhettek betekintést a versenyhatóságok döntési gyakorlatába és a gazdaság digitalizációjából fakadó, jogalkalmazókkal szembeni kihívásokba. Az előadásokat interaktív gyakorlatok egészítették ki, így a résztvevők hipotetikus versenyjogi esetek közös elemzése során kaphattak választ a felmerülő szakmai kérdéseikre.