A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010. december 20-án kisfilm- és logópályázatot írt ki, amelynek célja a versenyhivatal munkájával, a versenyjoggal, illetve a kartellekkel közvetlenül nem foglalkozó, ám a "közbeszéd" szintjén azok iránt érdeklődő közönség "megmozgatása", aktivizálása volt. A GVH a pályázaton keresztül kívánt új, az eddig megszokott hivatalos megközelítésen túlmutató, attól eltérő szempontok szerinti látásmóddal találkozni.

A felhívásra 31 film érkezett, amelyek mindegyike a hivatalitól eltérő és igen kreatív gondolkodásmódról tanúskodik.

A filmeket háromtagú zsűri értékelte, amelynek tagjai: Kiss Ulrich kommunikációs szakértő, dr. Tóth Tihamér versenyjogi szakember és a GVH részéről dr. Sükösd Péter. A zsűri választotta ki a három nyertes alkotást, amelyeknek mindegyike alkalmas arra, hogy közérthető, és egyben szórakoztató módon tájékoztasson a kartellekről, azok hátrányairól, valamint a GVH szerepéről. Mindhárom alkotás azonos elismerésben részesült, közöttük a kiírás értelmében nincs sorrendiség.

A "Kartell társasjáték" , a kultikussá lett kedvencre, a Monolopy-ra emlékeztet. A film a bábuk különböző mezőkre történő lépéseivel szemléletesen - a nem szakmai közönség számára is - érthető módon mutatja be a piaci verseny működését, az annak korlátozása kapcsán megjelenő negatív hatásokat, emellett a GVH szerepét is megfelelően illusztrálja. A filmet Falvay Miklós, Fritz Zoltán, Góg Emese, Lovas Dávid és Pinke Domonkos Péter készítette.

A "Küzdelem a kartellek ellen" című film minden, a kartellekkel kapcsolatos lényeges információt tartalmaz. Az alkotók nem elsősorban az egyes szöveges információk képi illusztrálására, hanem a szöveges elemek egyedi képi megjelenítésére, és azok összefüggéseire összpontosítottak. A kisfilm didaktikus jellegéből fakadóan alkalmas lehet oktatási célokra, igényes képi megjelenítése folytán ugyanakkor szélesebb korcsoport megszólítására is. A mű készítői Bognár Éva Katinka és Gelley Bálint.

A "Mi a kartell" című alkotásban szereplő bábuk a "Pál-Kata-Péter" című gyermekdal szereplőit idézik. A filmben hangsúlyos szerepet kap a kartellek folytán megjelenő, fogyasztóknál jelentkező károk érzékletes ábrázolása. A leegyszerűsített képi illusztráció, s az egyes kockáknál alkalmazott kördiagramok érzékletesen mutatják be a kartellek következtében fellépő piaci változásokat is. A film az Innovations Csapat - Bagi Zsófia, Bikki Péter, Sánta Gábor, Sárosi Róbert és Sárosi Renáta műve.