Vizsgálat a valódi környezetvédelmi törekvések védelmében

2022 októberében a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított egy meghatározó repohár-forgalmazóval szemben a fogyasztók védelmében, nemzetközi tanulmányi versenyt hirdetett a visegrádi országokban, valamint csatlakozott a világ versenyhatóságainak közös nyilatkozatához a válságok állami kezeléséről. Emellett a hatóság két eddigi elnökhelyettesét megerősítették pozíciójukban a következő 6 évre.

2022 októberében a GVH vizsgálatot indított az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazóval szemben a cég vélhetően agresszív gyakorlata, illetve greenwashing típusú kommunikációja miatt. A vizsgálat a repoharak vásárlásával és visszaváltásával kapcsolatos, feltehetően jogsértő pszichés nyomásgyakorlás mellett kiterjed a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásaira vonatkozó kommunikációra is. A vállalkozás bizonyos reklámállításai ugyanis feltehetően megalapozatlanok, a repoharak környezeti előnyeinek igazolására pedig a cég valószínűleg nem rendelkezik megfelelő bizonyítékkal.

A GVH már több éve intenzíven foglalkozik a fenntarthatóság kérdéskörével, ezen belül pedig az ún. greenwashinggal, amely a fogyasztók és más gazdasági szereplők megtévesztését jelenti a vállalat környezetre gyakorolt hatásával, környezetvédelmi teljesítményével kapcsolatban. A GVH zöld marketinggel kapcsolatos önkéntes jogkövetés támogatására tette közzé 2020 decemberében  „Zöld marketing” tájékoztatóját, hogy segítse a vállalkozásokat a környezetbarát jellegre és fenntarthatóságra vonatkozó, megfelelő reklámgyakorlatuk kialakításában.

V4 versenyjogi-alapjogi tanulmányi verseny

Októberben hirdette meg a GVH – az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával együttműködésben –tanulmányi versenyét a visegrádi négyek joghallgatói és doktoranduszai részére. A pályázat során a joghallgatók és a doktori iskolák hallgatói egyaránt 8-8 témakör közül választhatnak a versenyjog, illetve az alapvető jogok területéről. A dolgozatokat 2023. február 28-ig lehet benyújtani, az ünnepélyes díjátadóra pedig – az értékelést követően – Budapesten kerül sor, jövő tavasszal.

Közös nemzetközi versenyhatósági intelem a válságkezelésről

Októberben publikálta közös nyilatkozatát világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) irányító testülete a versenyjog és versenypolitika szerepéről gazdasági válságkörülmények között. A dokumentum – amelyet a testület tagjaként a Gazdasági Versenyhivatal is támogatott – a tisztességes és nyílt verseny kulcsfontosságára emlékeztetett a gazdasági válság leküzdéséhez.

Folytatják munkájukat a GVH elnökhelyettesei

Szintén októberben Novák Katalin köztársasági elnök megerősítette tisztségükben a következő 6 évre Bak Lászlót és Tóth Andrást, a GVH eddigi elnökhelyetteseit; utóbbit egyúttal ismételten kinevezve a Versenytanács elnökévé. Két helyettese munkájának folytatását Rigó Csaba Balázs, a versenyhatóság elnöke javasolta a miniszterelnök számára, mivel mindkét szakember nagyban hozzájárult a magyar emberek és a piaci verseny védelméhez. A miniszterelnök javaslattétele előtt az Országgyűlés gazdasági bizottsága nyilvánosan is meghallgatta a két jelöltet, mindkettőjük kinevezését, valamint Tóth András versenytanácsi elnökségét egyaránt támogatva.