Versenyjogi Fórum és nemzetközi szerepvállalás a hazai és regionális jogfejlődésért

2022 szeptemberében a Gazdasági Versenyhivatal három év után ismét személyes jelenléttel, jelentős érdeklődés mellett tartotta meg a hazai versenyjog csúcseseményét, a Magyar Versenyjogi Fórumot. A nemzeti versenyhatóság emellett lekapcsoltatott két ElfBar-árusító honlapot a magyar fogyasztók védelmében, valamint OECD-oktatóközpontjával közös rendezvényt tartott Zágrábban a horvát versenyhatósággal.

2022 szeptemberében a GVH és a Magyar Versenyjogi Egyesület együttműködésében immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Versenyjogi Fórum. A szakma közössége a járvány éveit követően 2019 után találkozhatott ismét személyes formában, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A hazai versenyjog legjelentősebb eseményére több mint 200 ügyvéd, bíró, vállalati és hatósági szakember, illetve sajtóképviselő regisztrált. A konferencia – hagyományainak megfelelően – ezúttal is a versenyjog színterét leginkább foglalkoztató témákat járta körül előadások és panelviták segítségével. Az idei fórum főbb témáit a kartellek és egyéb horizontális (azonos piacszintű szereplők közötti) megállapodások, valamint egyes fogyasztóvédelmi típusú kérdések adták – így az árkommunikáció fogyasztói viselkedésre kifejtett hatásai, illetve a digitális piacok megfelelési és önszabályozási kérdései.

Horvát-magyar regionális versenyjogi szeminárium

Ugyanezen hónapban tartott Zágrábban közös versenyjogi szemináriumot a GVH és az OECD oktatási központja a horvát versenyhatósággal. Az oktatási központ hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a képzéseinek egyikét valamelyik külföldi társhatósággal közösen rendezi meg. Ennek jegyében zajlott a rendezvény - a koronavírus-járványt követően a képzési központ első külföldi eseményeként – közös szervezésben a horvát versenyhatósággal, amely épp a rendezvény nyitónapján ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A szeminárium ezúttal is a kelet-, a délkelet- és a közép-európai országok versenyhatósági szakembereinek felkészítését segítette, akik összesen 16 országból érkeztek a rendezvényre. A résztvevők ezúttal a digitális piacok előzetes (ex ante) szabályozását és versenyjogi érvényesítését járhatták körül horvát és magyar szakemberek, illetve az OECD és az Európai Bizottság szakértőinek segítségével. A három napos szeminárium bemutatta, miként járulhatnak hozzá a versenyhatóságok a digitális piacok jövőbeli szabályozásának kialakításához, és hogyan alkalmazhatják a jelenlegi rendelkezéseket a hatékony jogérvényesítés érdekében.

A GVH fellép a gyermekek körében terjedő, tiltott e-dohánytermék ellen

Szeptember folyamán a GVH emellett elrendelte két szlovák tulajdonú webáruház ideiglenes lekapcsolását, amelyek Elf Bar termékeket és e-cigarettákat hirdetnek a magyar vásárlóknak. A cégek valószínűleg mindketten tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat, illetve a gyermekek körében népszerű, ezért különösen káros ízesített Elf Bar termékeket a magyar fogyasztóknak. A GVH ideiglenes intézkedésének köszönhetően a vélhetően tisztességtelen gyakorlatok nem érhetik el a magyar fogyasztókat addig sem, amíg a hatóság részletes vizsgálata le nem zárul.