Szorosabb együttműködés a régió versenyhatóságai között

2023 áprilisában szorosabbra kötötték együttműködésüket a régió uniós és tagjelölt országai, hogy megerősítsék partnerségüket a versenypolitika területén. A regionális összefogás és tudásmegosztáson keresztül hatékonyabban tudnak majd a hatóságok válaszokat találni a gazdasági kihívásokra. Áprilisban új témákat vett napirendre a GVH által életre hívott Családbarát Munkacsoport.

Április 18-án a Gazdasági Versenyhivatal és további kilenc ország – hét uniós tagállam (Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia), valamint két tagjelölt ország (Moldova és Ukrajna) – versenyhatóságai közös szakmai együttműködésről szóló megállapodást írtak alá Varsóban. A tíz versenyhatóság elsődleges célja, hogy hatékony platformot teremtsenek a versenypolitikai tapasztalatok, és jó gyakorlatok cseréjéhez, illetve a résztvevők közötti regionális partnerség bővítéséhez. Az együttműködés keretében a jövőben többek között szakértői munkacsoportok, közös képzési programok, illetve évente megrendezett, vezetői szintű kerekasztal-egyeztetések járulnak majd hozzá a régió közös versenypolitikai céljaihoz.

Miért fontosak az nemzetközi együttműködések?

A szakhatóságok között kötött együttműködések számos előnnyel járhatnak minden fél számára. A tudásmegosztáson alapuló párbeszéden keresztül az egyes hatóságok szakemberei olyan egyedi eseteket ismerhetnek meg, és olyan sajátos ügyek kapcsán gazdagodhatnak tapasztalatokkal, melyeket a szakmai partnerség és kooperáció nélkül nem ismerhettek volna meg. A régió versenyhatóságai által kötött megállapodás kiváló szakmai fórumot biztosít arra, hogy a régió egyedi gazdasági és versenypolitikai kihívásait megvitathassák a hatóságok szakemberei, és megoldásokat találjanak ezekre a sajátos problémákra.

A fórum további lehetőséget ad a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy regionális, nemzetközi szinten képviselje a magyar gazdaság és a magyar fogyasztók érdekeit és értékeit, illetve, hogy tovább javítsa Hazánk megítélését.

Családbarát Munkacsoport

Még 2022-ben hívta életre a Családvédelmi Munkacsoportot a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs. Az állami és civil szerveket egyaránt közrefogó szakmaközi munkafórum, az Igazságügyi Minisztérium által felállított Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkáját segíti, javaslataival a családok védelmét szolgáló jogalkotást és jogalkalmazást támogatja.

Áprilisi ülésén új témákat ajánlott a munkacsoport figyelmébe Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke. Az egyik téma a videójátékokban megjelenő, agresszív reklámozási gyakorlatok – elsősorban a „sötét mintázatok” kérdése. A másik téma az elmúlt időszakban ismételten terjedő üdülési jogos átverések problémája.