2023 év végére kevesebb mint hatodára csökkent az élelmiszer infláció a  célzott kormányzati intézkedések és a Gazdasági Versenyhivatal által július elseje óta működtetett online Árfigyelő rendszerének köszönhetően. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) decemberi adatai szerint az élelmiszerek árának emelkedése 2023 novemberében 7,1 százalék volt, ami gazdaságtörténeti szempontból is rendkívül dinamikus csökkenést jelez a 2022 decemberében mért 44,8 százalékos adathoz képest. A GVH aktív versenyfelügyeleti munkájának köszönhetően decemberben is több ügyet lezárt, illetve újakat is indított. 

2024-ben bővülnek az Árfigyelő termékkategóriái

A magyar emberek tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot, és sok időt spórolhatnak meg a nagybevásárlások során. Ráadásul hamarosan újabb termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő. Bekerülnek a rendszerbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, ami azért fontos, mert Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszerintoleranciával. Az Árfigyelő így nekik célzottan is segít majd.

Ügyeket zárt le és újakat indított a GVH

Decemberben is aktív volt a GVH, többek között lezárta a Telemarketing Kft. és az Elittárs nevű internetes társkereső szolgáltatás megtévesztő tájékoztatásai miatt indított ügyeket. Mindkét vizsgálatban együttműködőek voltak a vállalkozások, azonban az így elért bírságcsökkentéssel együtt is közel 300 millió Ft bírságot szabott ki a GVH.

Újabb vizsgálatokat is indított decemberben a GVH. Először a Foodora online ételrendelési portálon megjelenő, 2023 őszén hirdetett valószínűsíthetően megtévesztő kuponakcióval és az üzemeltető által alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításának módjával kapcsolatban indult eljárás. Ezen kívül a Prémium Pázsit Kft.-vel szemben is vizsgálat indult, mert a GVH feltételezi, hogy a vállalkozás megalapozatlan állításokat tesz közzé a termékei egyedülállóságára, különleges minőségére, valamint piacelsőségére vonatkozóan.

Az ügyek kapcsán a GVH ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyasztók a januári vásárlásaik során is legyenek óvatosak a nagy akciókat ígérő hirdetések és az őket azonnali döntéshozatalra késztető, illetve a megvásárolt termékhez kapcsolódó „ajándékot” tartalmazó ajánlatok esetén.

A GVH bemutatta a Versenytükör-könyvsorozat legújabb kötetét: ‘A hazai fogyasztóvédelmi jog áttekintése: alapok, kihívások, aktualitások’ címmel

A Versenytükör könyvsorozat decemberben megjelent második kötetet a hazai fogyasztóvédelmi jog teljes körű és mélyreható áttekintését foglalja magába a fogyasztói jólétet a középpontba helyezve. A december 7-i könyvbemutatót dr. Tuzson Bence, igazságügyi miniszter nyitotta meg. A kötetben összesen 28 hatósági, fogyasztóvédelemben jártas szakember közös szerzői munkája teljesedik ki. A könyvbemutatóval egybekötött szakmai konferencián olyan témák kerültek górcső alá, mint a digitális fogyasztóvédelem, a fenntarthatóság és a fogyasztóvédelem kapcsolata, valamint az árkommunikáció.