Eredményes versenyfelügyelet, és gyarapodó élelmiszeripari vizsgálatok

2023 februárjában több jelentős versenyfelügyleti eljárást is lezárt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), melyek közvetlen előnyökkel jártak a magyar fogyasztók számára. Az év második hónapjában indította el a Hivatal a tartós élelmiszerek hazai piacán folytatott gyorsított ágazati vizsgálatát is az élelmiszer-infláció elleni aktív fellépésének részeként.

A Wish-el és a Samsung-al szemben is februárban zárta le eljárását a Gazdasági Versenyhivatal, melyek eredményei közvetlen hozadékkal rendelkeztek a magyar fogyasztóknak. A Wish-el szemben még 2021-ben indult eljárás annak gyanújával, hogy a platform üzemeltetője feltételezhetően nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a platform ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során. A világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterének üzemeltetője összetett jóvátételi csomagot vállalt a bírság elkerülése érdekében. A vállalkozás többek között fogyasztói tudatosságot növelő kampányt, és minden magyar felhasználónak járó, személyenként 1500 Ft-os jóvátételt (kreditjóváírást) vállalt. A jóvátétel mintegy 100-150 ezer fogyasztót érintett.

Szintén 2021-ben indított eljárást a GVH – számos fogyasztói panasz alapján – annak vizsgálatára, hogy a Samsung televíziók hazai forgalmazása során megfelelően tájékoztatta-e a vállalkozás a fogyasztókat arról, hogy az általa forgalmazott okostévék felhasználói felületén reklámokat jelenít meg – amelyeket nem lehet sem kikapcsolni, sem elrejteni. A vállalkozás az eljárás során felhagyott a gyakorlattal, és vállalta, hogy jól észlelhető módon fogja felhívni a figyelmet az okostévék felhasználói felületén megjelenő hirdetésekre.

Tartós élelmiszerek hazai piacán folytatott gyorsított ágazati vizsgálat

Februárban indította el a tartós élelmiszerek hazai piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatát a GVH. A gyorsított ágazati vizsgálat célja az volt, hogy elősegítse a fogyasztói árak csökkenését. Erre a célra a hivatal több olyan piacot is vizsgált, amelyek termékei esetében kimagasló piaci torzulást, és árnövekedést észlelt. A fellépés-sorozat egy hónappal korábban tej- és tejtermékek gyorsított ágazati vizsgálatával indult.

Mit jelent a gyorsított ágazati vizsgálat?

A gyorsított ágazati vizsgálat 2021 nyarától képezi részét a GVH eszköztárának azokon a piacokon, amelyeken megalapozottan feltehető, hogy a piaci verseny torzul vagy korlátozódik, a problémák feltárása és kezelése érdekében pedig sürgős beavatkozás indokolt. A GVH mára összesen 8 ilyen eljárást folytatott le, és mindegyik eredményeként a versenyt élénkítő, így a fogyasztói jólétet növelő javaslatokat tudott megfogalmazni a piaci szereplők, a fogyasztók, illetve a jogalkotó felé.