Ingyenes mobiltelefon játkékok veszélyeit tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakértői a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, gyermekeket célzó játékok gyorselemzése során feltárta, hogy az azokban megjelenő közbenső reklámok gyakran negatív módon befolyásolják a gyermekeket. Júniusban szorosabbra fűzte együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség.

2023 júniusában publikálta eredményeit a nemzeti versenyhatóság annak az átfogó gyorselemzésnek (sweep), melyet egy hónappal korábban indított el. Az elemzés során a GVH szakértői az ingyenesen mobiltelefonra letölthető, gyermeket célzó játékokat vizsgálták a tekintetben, hogy azok alkalmaznak-e úgynevezett „sötét mintázatokat”. A vizsgálat során összesen 30 népszerű játékot vizsgáltak meg Androidon és iOS-en egyaránt, amelyből 19 minden korosztály számára ajánlott volt.

A GVH gyorselemzése számos problémát tárt fel, amelyek túlnyomó része a játékot megszakító reklámokkal volt kapcsolatos. A kérdéses reklámok gyakran „jutalmakat” ígérnek, vásárlásra, vagy újabb letöltésekre ösztönöznek, a vizsgált játékok fele pedig személyes adat megadását is kérte a felhasználó gyermekektől. Olyan „sötét mintázatokat” is azonosítottak, amelyek arra próbálták ösztönözni a fiatalokat, hogy az eredeti szándékaikhoz képest tovább játszanak.

Mik azok a sweepek?

Az úgynevezett sweepek olyan, a digitális térben lefolytatott elemzések, melyekkel a Versenyhatóság egy gyors, de átfogó képet kíván szerezni egy adott témáról, piaci szegmensről. Ezek az ellenőrzések rendkívül rövid időt vesznek igénybe, általában egy hét alatt lezajlanak, és ahogy az angol elnevezés is sugallja (sweep – söprögetés) nem mélyreható vizsgálatot jelentenek. A nemzeti versenyhatóság az elmúlt években számos ilyen gyorselemzést lefolytatott, többek között a „zöld állítások” kapcsán, és a hazai repjegy értékesítése piacon is.

Szorosabb együttműködés a GVH, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség között

Együttműködési megállapodást írt alá az Igazságügyi miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, 2023 június 30-án. A megállapodás célja, hogy a felek közösen tovább erősítések és jobban összehangolják a fogyasztók védelmében folytatott tevékenységüket. Kiemelt célja az együttműködésnek, a leginkább kiszolgáltatott, sérülékeny fogyasztók – a gyermekek, családok, az idős korosztály, valamint az egészségi állapotuk miatt hátrányos helyzetben lévők megvédése.