40 milliós bírság a Norbi Update-nek, mert megtévesztette a fogyasztókat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata feltárta, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat. Félrevezetően kommunikált többek között a termékek hatásairól és összetételéről is. Májusban újabb nemzetközi bírói szemináriumot tartottak Budapesten.

A nemzeti versenyhatóság ez év májusában zárta le eljárását a Norbi Update termékek forgalmazójával szemben, mely során annak reklámozási gyakorlatát vizsgálta. A Hatóság feltárta, hogy a közösségi oldalakon közzétett videók több szempontból is tisztességtelennek minősültek a fogyasztókkal szemben. A videók megalapozatlanul hirdették a termékek egészségére ható tulajdonságait, betegségek megelőzésére, kezelésére utaló állításokkal. A forgalmazó olyan állításokkal reklámozta a termékeket mint: „elmúlik a cukorbetegség, elmúlik a magas vérnyomás”. Az egyik terméket (mézhelyettesítő szirup) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állásfoglalása szerint ráadásul jogsértően hozta forgalomba a vállalkozás, elrendelve annak visszahívását a fogyasztóktól. A versenyhatóság 40 millió forintra bírságolta meg a videókért felelős Norbi Update Lowcarb Zrt.-t.

Miért fontosak az igazolható állítások?

A vállalkozások alapvetően olyan kommunikációkat tehetnek jogszerűen közzé, amelyek igazolására valóban képesek. Ha ez az igazolhatóság objektíve kizárt, akkor tartózkodniuk kell ezen állítások használatától, különösen a piacelsőségi, kategorikus állításoktól. A nem igazolható állítások megtéveszthetik a fogyasztókat, és egyes termékcsoportok esetében (pl.: gyógyszerek, étrendkiegészítők) jelentős egészségügyi kockázatokkal, veszélyekkel is járhatnak.

A fogyasztók ilyen típusú megtévesztését súlyosbítja, ha a kommunikáció célközönsége úgynevezett sérülékeny fogyasztói csoport. Ilyen csoportokat céloztak a Norbi Update termékek megtévesztő reklámvideói is, melyek elsősorban betegeknek és túlsúllyal küzdőknek szóltak.

Nemzetközi bíróképzések Budapesten

A Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös Versenyügyi Regionális Oktatási Központot működtet Budapesten. Az oktatási központ – számos további program mellett – hagyományosan évi kettő versenyjogi képzést tart a régió bíráinak. A képzések során, melyek az Európai Bizottság támogatását is elnyerték, versenyhatósági, európai, és vállalati szakértők segítik a bírákat abban, hogy egyes versenyjogi kérdéskörökben elmélyítsék ismereteiket. Ez év májusában 16 ország 30 bírája vett részt a kétnapos képzésen, mely során két fő témát is feldolgoztak. Egyrészt a piaci erő, az erőfölény és az ezekkel való visszaélés friss joggyakorlatát, másrészt a szabályozott piacok (gyógyszeripar, távközlési- és energiaágazat) uniós versenyjogi fejleményeit járták körbe.