A Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közös munkájával megkezdődött az Árfigyelő létrehozása

2023 március 23-án közös közleményben jelentette be az online Árfigyelő rendszer létrehozásának megindítását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Ugyanebben a hónapban zárult le a GVH dunai hajós cégekkel szemben folytatott eljárása, amely során kartellezést tártak fel a GVH szakértői.

2022 második felében, illetve 2023 elején Hazánkban jelentős mértékben megnövekedett az élelmiszer-infláció. Ennek okait kutatva a GVH két gyorsított ágazati vizsgálatot is indított az év elején. Ezen vizsgálatokkal párhuzamosan a nemzetközi gyakorlatokat is feltárta a Hivatal. Kiderült, hogy több uniós tagállam kormánya vagy hatósága alkalmaz, illetve használ különböző árfigyelő, árnyilvántartó, ár-összehasonlító alkalmazásokat.

A vizsgálatok tapasztalatai és a nemzetközi gyakorlatokra alapozva, Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke versenypártolási javaslatot tett a Kormánynak egy online árfigyelő adatbázis létrehozására Magyarországon. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter támogatta a GVH elnökének kezdeményezését, így a két szervezet közös munkacsoportot létrehozva kezdte meg a rendszer kialakítását, és az érintett szakmai szervezetekkel való egyeztetést.

Mik azok az online árfigyelő rendszerek?

Az online Árfigyelő rendszerek olyan, gyakran állami szervek által üzemeltetett adatbázisok, melyeken keresztül a fogyasztók össze tudják hasonlítani egyes élelmiszerek, termékek vagy üzemanyagok árait az értékesítők között. Ezek a rendszerek megerősítik a transzparenciát és átláthatóvá teszik a különböző árképzési gyakorlatokat. Ezen keresztül hozzájárulnak a piaci verseny fokozódásához, az áremelkedés mérsékléséhez, és az árösszehangolások ellehetetlenítéséhez.

A Gazdasági Versenyhivatal online Árfigyelője, ami a www.arfigyelo.gvh.hu címen érhető el a kiskereskedelemi szektorra, az alapvető élelmiszerekre összpontosít, ezzel segítve a fogyasztókat abban, hogy az egyik legnagyobb mindennapi kiadásukat tudják lefaragni, pénzt és időt spóroljanak az Árfigyelő használatával.

Kartellek nyomában 

2023 márciusában zárta le eljárását a Nemzeti Versenyhatóság, melyben dunai hajózási cégek közbeszerzési kartellezését tárta fel. A négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését. Mind a négy vállalkozás beismerte a jogsértést, és önként beszolgáltatták a bizonyítékokat, így engedékenységi politika keretében, csökkentett bírságot kellet fizetniük. A Gazdasági Versenyhivatal kiemelten figyel a közbeszerzési kartellekre, ezek ugyanis az egyik legsúlyosabb versenyellenes jogsértésnek számítanak.