Kimagasló szintű nemzetközi elismerésben részesült a Gazdasági Versenyhivatal

Ez év októberében a Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) irányító testületének tagjává választották Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét. A világ versenyhatóságait legmagasabb szinten tömörítő szervezet irányító testületének először lett a kelet-közép-európai régióból választott tagja. Októberben közel 300 milliós bírságot szabott ki a Versenyhatóság egy közúti kartell miatt.

AZ ICN idei éves konferenciáján – mely októberben, Barcelonában rendeztek meg – az irányító testület állandó tagjává választották Rigó Csaba Balázst, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét. A tagsággal a GVH elnöke olyan országok versenyhivatalainak vezetőivel ül egy asztalnál, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Németország, az Egysült Királyság, Japán, India, Franciaország, Kanada vagy Brazília.

A választott tagság elismerésként szolgál a Nemzeti Versenyhatóság eredményeinek. A kinevezés új lehetőségeket teremtett a Hatóság számára, hogy széles körben ossza meg tapasztalatait, és jó hírét vigye a magyar versenyjognak és Magyarországnak szerte a világban.

Mi az ICN?

A Nemzetközi Versenyhálózat (International Competition Network – ICN) 2001-ben alakult meg. Célja, hogy olyan informális fórum legyen, amelynek keretében a világ versenyhatóságai megoszthatják egymással tapasztalataikat, gyakorlataikat, és egyeztethetnek az aktuális versenypolitikai trendekről, illetve azok változásairól. A szervezetnek jelenleg 141 ország versenyhatósága a tagja. A szervezet fő testülete az úgynevezett Steering Group, irányító testület. A Steering Group elsősorban a stratégia irányok meghatározásának legfelsőbb fóruma a szervezeten belül.

Közúti kartellezést tárt fel a GVH

Régóta húzódó kartell ügyet zárt le a Nemzeti Versenyhatóság, ez év októberében. A 2015 óta húzódó eljárás során a GVH útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások között fennálló kartellt tárt fel.  A vállalkozások közúti munkálatokra meghirdetett tenderek során játszottak össze, előre egyeztették a tenderekre beadandó ajánlati áraikat, a nyertes személyét, illetve a munkákkal kapcsolatos kompenzációkat. A 17 vállalkozás az ország teljes területét lefedte, és így gyakorlatilag az országos szintű hazai piacot osztották fel egymás között. A piac versenyellenes felosztásában a hazai, útjelfestéssel és táblázással foglalkozó vállalkozások túlnyomó többsége érintett volt.

A vizsgálat összetettsége – elsősorban rengeteg szereplője, illetve az érintett tenderek nagy száma miatt – különösen bonyolultnak számított, még a hagyományosan komplexnek minősíthető kartellügyek között is. A 8 évig tartó eljárás során több mint 1100 aldokumentumból álló hatósági akta gyűlt össze. A feltárt kartell nem csupán versenyhatósági következményeket vont maga után, egyes közbeszerzéssel kapcsolatos elemei bűncselekménynek is minősültek a Fővárosi Törvényszék döntése szerint. A 17 vállalkozásra összesen 284,98 millió forint bírságot szabott ki a GVH Versenytanácsa.