A GVH élelmiszer-inflációról szóló nemzetközi workshopján kifejezetten erős tagállami érdeklődés mutatkozott a különböző ágazati tapasztalatok és elemzési módszerek iránt. Az online eseményen több mint 50 szakértő vett részt, szinte az összes uniós tagállam versenyhatósága képviseltette magát. A munkacsoport-ülés több, a közelmúltban Európában lezajlott ágazati vizsgálat tanulságait – köztük a hazai gyorsított ágazati vizsgálatokét – is bemutatta, a szektorban pedig továbbra is erős versenyhatósági figyelem mutatkozik az Európai Unió országaiban jelenleg is futó vizsgálatok alapján.

„A vizsgálati módszerekkel és tapasztalatokkal kapcsolatos versenyhatósági tudás megosztásának talán még sosem volt ilyen jelentősége” – fogalmazott Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a hatóság által szervezett nemzetközi online workshop megnyitásakor. A GVH általános elnökhelyettese elmondta, az infláció továbbra is jelentős feladatot jelent a tagállamok számára, elsősorban természetesen a jegybankoknak és a gazdaságpolitika alakítóinak, de a versenyhatóságok sem lehetnek tétlenek. Utóbbiak ugyanis – ha egyedüli megoldást nem is nyújthatnak a problémákra – versenypolitikai eszköztárukkal hozzájárulhatnak a versenyviszonyok erősödéséhez, az árak csökkenéséhez. Az egyes hatóságoknál bevált megoldások megismerése, megvitatása ezért kifejezetten hasznos és előremutató eredményekhez vezethet.

A cseh versenyhatóság szakértői ismertették a közelmúlt csehországi tapasztalatait. Rámutattak, hogy az infláció kezelése kapcsán erős és széleskörű elvárások nehezednek a versenyhivatalokra, ezért lényeges feladat annak egyértelmű kommunikálása, hogy mit tehet meg egy versenyhatóság, és mi az, amelyre már nem terjed ki a hatásköre (így például az árak közvetlen mérséklésére vagy például a profitszintek jogosságának megítélésére). Az élelmiszerágazat kapcsán bemutatott, közelmúltban lezajlott cseh piacvizsgálat öt termék (tej, vaj, tojás, csirkehús, liszt) tekintetében vizsgálta öt éves időtávlatban a piacszerkezetet, a piaci részesedéseket és az esetleges erőfölényes helyzeteket, illetve a saját- és különmárkás termékek viszonyrendszerét. A cseh versenyhatóság szakértői kiemelték, hogy a hatóság nem a szereplők profitját vizsgálta, hanem az árréseket (az input- és outputárak különbségeit), illetve az ártranszmissziót (a költségváltozások kimeneti árakra kifejtett hatásainak mértékét, sebességét).

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatainak módszertanát és eredményeit Berezvai Zombor, a GVH vezető közgazdásza mutatta be az online eseményen. A tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek hazai piacain a közelmúltban lezárt elemzések alapján a GVH számos javaslatot fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a hazai élelmiszerárak csökkenéséhez, rövid- és hosszú távon egyaránt. A magyar szakember a vizsgálatok kapcsán elmondta, a feltártak alapján az áremelkedések mögött leginkább a termelési inputköltségek növekedése állt. Feldolgozói szinten a költségek és a kimeneti árak nagyjából együtt mozogtak, míg a kiskereskedelmi szinten 2022-ben profitcsökkenés volt tapasztalható; tavaly a kereskedők profitszintje csak néhány termék esetében növekedett. A GVH szakértője elmondta, hogy a vizsgálatok megállapításai alapján a nemzeti versenyhatóság több javaslatot is megfogalmazott a fogyasztói árak csökkenése, illetve a magyar termelők versenyképességének erősítése érdekében.

A magyar tapasztalatokat követően a román versenytanács szakértője mutatta be a szomszédos országban alkalmazott ármonitor platform működését. Az alkalmazás egyfajta példaként is szolgált a Magyarországon július 1-jén induló, nyilvános online árfigyelő rendszerhez is. A módszer Romániában 2019 októbere óta működik egyes kiskereskedelmi termékek és az üzemanyagok tekintetében. A román szakember részletesen bemutatta az applikáción és számítógépen egyaránt elérhető platform technikai működését, illetve az adatbázis módszertanát.

A prezentációkat követően a workshop lehetőséget teremtett a tagállami versenyhatóságok résztvevői számára, hogy kérdéseket tegyenek fel egymásnak a témáról, illetve megosszák pozitív és negatív tapasztalataikat. A felszólalásokból kiderült, hogy több uniós versenyhivatal is élénken érdeklődik az élelmiszerpiacokat érintő versenyhatósági eljárások és elemzési módszerek iránt, így a GVH eddigi tapasztalatai a nemzetközi szakmai érdeklődés fókuszában vannak. Az előadásokat követően kifejezetten aktív diskurzus alakult ki a résztvevő versenyhatósági szakemberek között.