OECD logó

Az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) a tagországok versenyhatóságainak tevékenységét összefogó Versenybizottságában (Competition Committee) és a Bizottság két munkacsoportjában Magyarországot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) képviseli. A szervezet egyes szakmai kérdéseket ún. kerekasztal (roundtable) konferenciák formájában vitat meg, amelyekhez a tagországok versenyhatóságai a nemzeti tapasztalatokat összegző országtanulmányokat készítenek. Néhány versenypolitikai kérdéssel kapcsolatban az OECD ajánlásokat (recommendations) is megfogalmaz, és ezek érvényesüléséről jelentést készít. A Versenybizottság munkájában résztvevő versenyhatóságok működésükről rendszeresen beszámolnak és az OECD évente néhány ország szabályozási rendszerét maga is részletesen értékeli (peer review).

A teljes kerekasztal-anyagok és a Versenybizottság egyéb kapcsolódó dokumentumai az OECD Verseny Divíziójának (Competition Division) honlapján érhetőek el, ahol a Magyarországgal kapcsolatos dokumentumok is hozzáférhetőek, köztük az OECD-nek a versenyjogot és versenypolitikát átvilágító anyaga (Wise jelentés), amely az 1999. évi helyzetnek megfelelően vázolja a magyar versenypolitikát, a magyar versenyjog alkalmazási gyakorlatát és egyes szabályozott szektorok versenykörülményeit, illetve az ehhez 2004-ben készült követő jelentés.

A GVH által ezekre a rendezvényekre készített anyagok (valamint a fent említett jelentések) a GVH / Elemzések / OECD hozzájárulások menüpontban is elérhetők.