A Gazdasági Versenyhivatal lezárta az informatikai képzési szolgáltatásokat nyújtó CodeCool Kft. felvásárlásához kapcsolódó versenykorlátozásokat értékelő eljárását. A versenyhivatali döntés lehetővé teszi olyan feltételek kikötését startupok értékesítésekor, melyekkel biztosítani lehet, hogy az innováció feltalálói és kidolgozói később ne támasszanak versenyt ugyanazon ötletükre alapozva. Ezáltal vonzóbbá válhat a startup jellegű vállalkozásokba történő befektetés és az innovációra való ösztönzés is fennmarad, mivel annak piaci értéke értékesítése után sem csökken.

Az utóbbi években Magyarország, különösen Budapest is központjává vált az ún. startup tevékenységnek, mely olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások alapítását jelenti, amelyek többsége termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. A legtöbb startup számára a növekedés egy pontján a pénzügyi befektető megjelenése biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mely a vállalkozás teljes vagy részbeni értékesítését jelenti.

Általános gyakorlat, hogy a vevők az ilyen vállalati tranzakciók során kikötéseket tesznek, amikkel a vállalkozásokból kiváló tulajdonost (eladót) néhány évig távol tartják attól a piactól, amelybe a vevő a vétel révén beszáll. Ezt a fajta versenytilalmat a versenyszabályozás - bizonyos keretek között - jogszerűnek ismeri el, de csak a vállalkozásból teljesen kilépő tulajdonosokra vonatkozóan.

A startup-ok esetében az eladó ötletgazdák gyakran kisebbségi tulajdonosként továbbra is a vállalkozásban maradnak a pénzügyi befektetők mellett és csak egy későbbi fázisban várható esetleges teljes kilépésük. A GVH mostani döntésében egyértelművé tette, hogy jogszerűen kötelezhetők a kisebbségi tulajdonosként cégben maradó ötletgazdák arra, hogy ne támasszanak párhuzamos versenyt a startup cégnek a kisebbségi tulajdonuk fennállási ideje alatt és az annak jövőbeli megszűnését követő két évig sem.

Jelen döntésével a GVH a startup-okba való befektetést és ezzel a gazdaság számára kiemelkedő értéket termelő innovációs tevékenységet serkenti, mindamellett, hogy a pénzügyi befektetések értékének fennmaradását is támogatja.

Budapest, 2020. június 29.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/19/2019

sajto@gvh.hu