Budapest, 2021. november 11. – Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a cseh nemzeti versenyhatóság elnökének meghívására a Szent Márton Konferencián tartott előadást a GVH hazai munkájáról és módszereiről.

A 2021. november 10-11-i Szent Márton Konferencia a cseh nemzeti versenyhatóság legjelentősebb, hosszú hagyományokra visszatekintő évenkénti rendezvénye. A konferencia keretében Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a konferencia nyitó beszélgetésében az osztrák nemzeti versenyhatóság főigazgatójával, a szlovák hatóság elnökhelyettesével és a szervező cseh hatóság elnökhelyettesével vitatta meg a versenyjog és a versenypolitika legújabb fejleményeit és a Gazdasági Versenyhivatal által elért eredményeket.

Rigó Csaba Balázs előadásában hangsúlyozta, hogy a Covid-19 járvány ellenére a magyar nemzeti versenyhatóságnak számos eszköz állt rendelkezésére ahhoz, hogy megvédje a fogyasztók érdekeit és hozzá tudjon járulni a gazdaság újraindításához. A GVH elnöke bemutatta azt is, hogyan lép fel a magyar hatóság az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedésekkel szemben.

Nagy érdeklődést váltott ki a 2021. júliusában bevezetett új versenyhatósági jogkör, a helyszíni kutatással induló gyorsított ágazati vizsgálat is, mivel ilyen lehetőség nem létezik a környező országokban. Az elnök konkrét példákon keresztül mutatta be továbbá, hogy miképpen lehet a leggyorsabban megszüntetni a feltárt versenyjogi problémákat, egyúttal közvetlenül kompenzálni a fogyasztókat.  

Rigó Csaba Balázs végül a fenntarthatóság és a versenyjog kapcsán röviden ismertette a GVH által idén, az International Competition Network (ICN) éves konferenciája alkalmából készített kutatásának eredményeit.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban