Budapest, 2021. július 6. – A Gazdasági Versenyhivatal megérti, hogy a Kormány is kiemelten kezeli az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésének kérdését. A versenyhatóság a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat a piacon.

         Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a Kormány intézkedési javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter által vezetett testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a Kormány.

         „Kiemelten fontos, sok magyar családot érintő területről van szó. Nem véletlen, hogy a Kormány is láthatóan prioritásként kezeli az építőipari alapanyag-drágulás kérdéskörét. A Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs munkájának keretében, de azon kívül is minden szakmai támogatást megad a probléma mihamarabbi megoldásához. Folyamatosan figyeljük a piacot: a hozzánk beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, ”vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben. A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközünkkel azon dolgozunk, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjük és hatáskörünkben elősegítsük az egyenlő versenyfeltételek megteremtését” – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

         A hatóság szakembereiből nemrég külön munkacsoport alakult a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszok és jelzések elemzésére, hogy a Versenyhivatal a lehető leggyorsabban megkezdhesse a feltételezhető jogsértések kivizsgálását az építőiparban. A GVH versenyfelügyeleti eljárásai segíthetnek feltárni a piac visszaéléseit, így a tiszta és tisztességes versenyen keresztül az elérhető legalacsonyabb árakat biztosítani a hazai fogyasztók és vállalkozások számára.

         Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, amelyek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020. októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban