Budapest, 2021. december 9. – Az OECD-ben befejeződött az Eurázsiai Gazdasági Unió szakmai értékelése, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal vezető szakértőként vett részt. Az OECD ülésén Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke képviselte a nemzeti versenyhatóságot és fogalmazott meg ajánlásokat az értékelési folyamat tapasztalatai alapján.

A szakmai értékelések a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) munkájának alapvető részét képezik. Az értékelés során az OECD és a felkért szakértők érdemben vizsgálják egy ország (illetve jelen esetben egy közösség) versenyjoggal kapcsolatos jogi szabályozását és politikáját. Az értékelési folyamat lezárásaként került sor az Eurázsiai Gazdasági Unió (Eurasian Economic Union, EAEU) szakmai értékeléséről szóló jelentésének bemutatására és megvitatására az OECD által szervezett „Global Forum on Competition” keretében 2021. december 8-án.

Az EAEU szakmai értékelésében a Gazdasági Versenyhivatal vezető szakértőként vesz részt. A magyar nemzeti versenyhatóságot képviselve Rigó Csaba Balázs a versenyjogi szankciók elrettentő hatásának fokozásával, a korai ügylezárást lehetővé tévő mechanizmusok kiterjesztésével, a dokumentumok bizalmas jellegének védelmével és a megfelelő és tisztességes eljárás erősítésével kapcsolatban fogalmazott meg ajánlásokat.

„A szakmai értékelés nyomán az Eurázsiai Gazdasági Unió versenyjogában javasolt pozitív változások elősegíthetik a tisztességes versenyt és a jogsértések elleni hatékonyabb fellépést a térségben. Mindez közvetve a magyar és európai vállalkozások, mint versenytársak számára is előnyt jelenthet” – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban