Budapest, 2021. május 11. – Szorosabbra fűzi szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az együttműködési megállapodás aláírásával a két szervezet a kistermelők és fogyasztók érdekében kifejtett közös munkáját kívánja még hatékonyabbá tenni.

         Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke együttműködési megállapodást írt alá a két szervezet jövőbeli hatékony együttműködéséről. A versenyhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelet számára a jogszabályok elsősorban a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítók, illetve a jelentős piaci erővel rendelkező vállalkozások beszállítóinak védelme kapcsán írnak elő egymáshoz szorosan kapcsolódó feladatokat. A két szerv emellett együttes erővel lép fel az élelmiszereket érintő, tisztességtelen reklámgyakorlatokkal szemben is. A megállapodás elsődleges célja, hogy elősegítse e közös feladatok hatékony ellátását, és lefektesse a felek közötti rendszeres, gyorsított információcsere kereteit. A hatóságok emellett törekedni fognak arra is, hogy a jogszabályokban előírt együttműködésen túlmutatóan, kölcsönösen támogassák egymás szakmai tevékenységét.

         „Az élelmiszerpiacon a fogyasztókért folyó tisztességes verseny, illetve valamennyi ágazatban a jelentős piaci erejű cégek beszállítókkal szembeni visszaéléseinek megakadályozása alapvető fontosságúak. Mindezek ugyanis lényegesen befolyásolják a magyar gazdaság piaci szereplőinek versenyképességét és a fogyasztók érdekeit. A hatékonyabb és szorosabb szakmai együttműködés ezért hazánk minden polgára számára hasznára válik”– mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

         „A Nébih-nél mindig is kiemelten fontos célként kezeltük, hogy az élelmiszerpiaci szereplők közti gazdasági kapcsolatok rendezett keretek között működjenek. Olyannyira, hogy e témakör már a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában is hangsúlyosan megjelent. Kulcsfontosságú ugyanis, hogy minden tisztességesen működő gazdálkodó számára biztosított legyen a piacra jutás és a piacon való részvétel lehetősége, minimalizálva az erőkülönbségekéből fakadó hátrányokat. Az ennek érdekében végzett munkában új távlatokat nyithat a szervezeteink közti együttműködés, tapasztalataink megosztása” – hangsúlyozta Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

         Az együttműködési megállapodás elérhető a GVH honlapján:

https://gvh.hu/gvh/egyuttmukodesi_megallapodasok/4240_hu_egyuttmukodesi_megallapodasok .

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban