Budapest, 2022. május 27. – Holnaptól életbe lépnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásának új, az eddigieknél szigorúbb rendelkezései. A Gazdasági Versenyhivatal mind a fogyasztókat, mind a piaci szereplőket aktívan segítette a megfelelő felkészülésben.

Uniós szintű fogyasztóvédelmi változások következményeként 2022. május 28-tól hazánkban is szigorúbb rendelkezések lépnek életbe a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásában. A jogszabályi változások – a határidővel egyetemben – csaknem másfél éve, 2020 decembere óta ismertek a hazai vállalkozások számára. A kereskedőknek így elegendő idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy kereskedelmi gyakorlataikat a holnap hatályba lépő rendelkezésekhez igazítsák. A cégek azonban nem csupán a jogszabályszövegekre hagyatkozhattak a felkészülés során: a nemzeti versenyhatóság célzott kommunikációval, előadások tartásával, illetve a szigorodó elvárásokat közérthetően összefoglaló tájékoztatóval segítette a piacok szereplőit. A Versenyhivatal emellett közösségi kampánnyal hívta fel a fogyasztók figyelmét új jogaikra, valamint a változásokkal kapcsolatos egyes gyakorlati tudnivalókra.

A holnaptól életbe lépő szabályok az eddigieknél erősebben védik a fogyasztók érdekeit többek között az akciós árak feltüntetése, illetve a vásárlói értékelések és fogyasztói vélemények megjelenítésének terén.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban