Budapest, 2022. november 17. – Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke – Sifter Rózsa főispán meghívására – a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén bemutatta a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenységét. Az eseményen előadást tartott dr. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára is.

A 2022. november 17-én Zalaegerszegen megtartott ülésen a GVH elnöke elmondta, hogy a hatóság azért dolgozik, hogy a fogyasztók minél közvetlenebbül érezzék a verseny jótékony hatásait.

Magyarországon a fogyasztóvédelem stabil lábakon áll. A kormányhivatalokon belül működő fogyasztóvédelmi hatóság az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányításával országszerte odafigyel a magyar emberekre. Ezt a munkát jól kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank pénzügypiaci fogyasztóvédelmi, valamint a gazdasági verseny érdemi érintettsége esetén a GVH fogyasztóvédelmi tevékenysége.” – emelte ki előadásában Rigó Csaba Balázs. Kifejtette: “A Gazdasági Versenyhivatal az EU-ban működő versenyhatóságok azon szűk köréhez tartozik, akik kettős hatásköri felhatalmazással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a GVH feladata nem csupán a gazdasági verseny védelme, hanem a fogyasztóvédelmi hatósági fellépés támogatása is, törvény alapján ráruházott hatáskörénél fogva. Az unióban mindössze 9 tagállami hatóság rendelkezik hasonló párhuzamos hatáskörrel.” – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs.

Előadásában a GVH elnöke kitért többek között a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépés jogérvényesítő rendszerére, az elmúlt időszak jelentősebb fogyasztóvédelmi eljárásainak bemutatására, a digitális piacok szabályozásának kérdéseire, a fogyasztók érdekében létrejött hazai és nemzetközi hatóságközi együttműködésekre, illetve az Európai Unió lakossági felméréseiből leszűrhető pozitív visszajelzésekre.

Dr. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a zalaegerszegi eseményen elmondta: “paradigmaváltás zajlik a fogasztóvédelem területén és az új szabályok tekintetében rendkívül fontos a fogyasztói tudatosság növelése.” Mint mondta: “a fogyasztóvédelemi politika négy fő területre fókuszál, a digitális fogyasztóvédelemre, a gyermekvédelemre, a fogyasztóvédelem elérhetővé tételére és az egységes joggyakorlat kialakításának támogatására.”

Dr. Sifter Rózsa főispán így összegezte az ülésen elhangzottakat: “A mai Államigazgatási Kollégiumi ülés nagy részben a fogyasztóvédelem jegyében zajlott, hiszen két előadást is hallhattunk a szakterületről.” Kifejtette: “A fogyasztóvédelem azért fontos, mert nem csak a vásárlók, de a családok és a gyermekek védelmét is jelenti. Az államnak ezen a területen is őrködnie kell az állampolgári jogok felett, de feladata továbbá az európai uniós és magyar joggyakorlat összehangolása is.”

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban