Budapest, 2022. február 14. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fenntarthatóság és versenyjog kapcsolatát vizsgáló kutatását is beválogatta a díjesélyesek közé a világ egyik vezető versenyjogi portálja, a Concurrences. A magyar publikációra márciusig lehet szavazni a nemzetközi szakmai oldalon.

         A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben, a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) konferenciájának házigazdájaként egy úttörő nemzetközi felmérés eredményeit mutatta be. A magyar versenyhatóság elsőként mérte fel globálisan a fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait. A kutatás eredményeit Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke ismertette a világkonferencia keretében. A témát megvitató szakemberek egyetértettek abban, hogy a versenyhatóságoknak jelentős szerepük lehet abban, hogy megfelelő és tisztességes keretek között tartsák a gazdaság hosszú távú növekedését anélkül, hogy a természeti erőforrások ennek kárát látnák.

Újabb szakmai elismerés, hogy a magyar versenyhivatal fenntarthatósággal kapcsolatos kutatását a 2022-es publikációs versenyének jelöltjei közé választotta a világ egyik vezető versenyjogi információs portálja. A francia alapítású, mára nemzetközi működtetésű Concurrences versenyjogi szaktekintélyeiből álló szerkesztői bizottsága a „soft law” eszközök (nem kötelező erejű jogi aktusok, ajánlások és iránymutatások) kategóriájában jelölte a magyar kutatási jelentést, amelyre a portálon bárki szavazhat március 25-ig:

https://awards.concurrences.com/en/awards/2022/soft-law/sustainable-development-and-competition-law-survey-report

A GVH fenntarthatóság és versenyjog projektjének kutatási jelentése elérhető a hatóság honlapján is, angol nyelven:

https://www.gvh.hu/en/gvh/Conference/icn-2021-annual-conference/special-project-for-the-2021-icn-annual-conference-sustainable-development-and-competition-law

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban