Budapest, 2023. november 21. – „A hirtelen árrobbanás időszakában Európa-szerte hadrendbe állították a versenyhatóságokat is az infláció elleni küzdelemben, mely egészen új dimenzióval bővítette feladatainkat. Ez így van rendjén, mert a versenyhatóságoknak is aktív szerepet kell vállalniuk a gazdasági kihívások megoldásában.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a VI. Magyar Versenyjogi Fórumot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A magyar versenyjogi szakma meghatározó eseményén neves hazai és külföldi előadók szólaltak fel.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület – idén együttműködve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutatóközpontjával – hatodik alkalommal szervezte meg a Magyar Versenyjogi Fórumot. A hazai versenyjog éves csúcseseményén a szakma itthoni és nemzetközi képviselői vitatták meg a versenyjog világának legaktuálisabb témáit szakmai előadások és panelviták keretében.

Az idei fórum két fő témája a tavasszal élesedett új európai digitális piacszabályozás (Digital Markets Act – DMA), illetve a versenyjog és a fogyasztóvédelem kapcsolata voltak. A diskurzust többek között olyan szakemberek segítették, mint Tóth Tihamér, a Európai Törvényszék bírája, Olivier Guersent, az Európai Bizottság Versenypolitikai főigazgatója, Ioannis Lianos, a görög versenyhatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke, Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke, Tóth András, a GVH elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke és Assimakis Komninos, ügyvéd, neves versenyjogi szakember.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke nyitóbeszédében kiemelte: „Hazánkban számos szakember dolgozik együtt azért, hogy a tisztességes piaci verseny legtisztább formája érvényesüljön. Mi mindannyian egy közös cél érdekében tevékenykedő, szakmai közösséget alkotunk. Márpedig minden szakmai közösségnek szüksége van egy fórumra, mely keretet ad a párbeszédnek és az építő jellegű szakmai vitának. Ezt a célt szolgálja a Versenyjogi Fórum.”

Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy: „Az idén 30 éves Magyar Versenyjogi Egyesület célja a versenykultúra fejlesztése és a versenyjog népszerűsítése a tisztességes verseny feltételeinek előmozdítása érdekében. A Gazdasági Versenyhivatallal közösen szervezett Fórum a hazai versenyjogi szakma zászlóshajó rendezvénye, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan az idén is kiváló hazai és külföldi szakértők adnak elő a magyar és az európai versenyjog aktuális kérdéseiről.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ: