Budapest, 2023. május 31. – A Gazdasági Versenyhivatal és az OECD közös oktatóközpontja folytatja az elmúlt években sikeresnek bizonyult, az Európai Bizottság által támogatott budapesti versenyjogi bíróképzéseket. A képzés-sorozat idei első szemináriumára 16 országból összesen 30 bíró érkezett a magyar fővárosba.

2023. május 30-án kezdetét vette Budapesten a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának kétnapos oktatószemináriuma. Az Európai Bizottság támogatását elnyert magyarországi versenyjogi bíróképzés – amely az elmúlt években sikeres hagyományt teremtett – idén is két alkalommal, egy tavaszi és egy őszi szemináriummal célozza az európai térség bíráinak versenyjogi és versenypolitikai tudásmegosztását.

A kétnapos esemény ezúttal két nagyobb témakört ölel fel: sorra veszi egyrészt a piaci erő, az erőfölény és az ezekkel való visszaélés fogalmának friss joggyakorlatát (mind a hagyományos, mind a digitális piacokon), másrész a szabályozott piacok (gyógyszeripar, távközlési- és energiaágazat) uniós versenyjogi fejleményeit, különös tekintettel a horizontális együttműködési megállapodásokra. A szeminárium résztvevőit ezúttal is az OECD és az Európai Unió bíróságának szakemberei, illetve versenyhatósági és vállalati szakértők segítik a témákkal kapcsolatos gyakorlati kérdések megértésében és elsajátításában.

„A versenyhatósági határozatok független bírósági felülvizsgálata elengedhetetlen a versenyjog helyes alkalmazásának, valamint a piacok hatékony működésének biztosításához. A kiegyensúlyozott bírósági felülvizsgálat erősíti a hatósági döntések legitimitását, valamint javítja a jogérvényesítési erőfeszítéseink tiszteletben tartását és általános megítélését – fogalmazott az eseményt megnyitó beszédében Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

A Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központot a GVH 2005 óta működteti közösen az OECD-vel azzal a céllal, hogy a két szervezet szakmai hátterére építve támogatást nyújtson a versenyjog és a versenypolitika területén, elsősorban a kelet-, délkelet- és közép-európai országok versenyhatóságai számára. Bővebb információk a képzési központ tevékenységéről a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Versenyügyi Regionális Oktatási Központ honlapján érhetőek el.

A Gazdasági Versenyhivatal hagyományosan erős nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, 2022-ben pedig a korábbiaknál is hangsúlyosabban tudott megjelenni a versenyjog globális színterén. A nemzeti versenyhatóság szakemberei számos nemzetközi rendezvényeken osztották meg tapasztalataikat, a GVH pedig fontos pozíciókat érdemelt ki a különféle államközi szervezetek szakmai munkacsoportjaiban. A versenyhatóságok nemzetközi együttműködésének területeiről, hasznairól és fórumairól, illetve a magyar hatóság aktív szerepéről részletes beszélgetés hallható a GVH legfrissebb podcast-adásában.

GVH Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban