A versenyhatóság a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordult, amely nem állapított meg jogsértést

Budapest, 2023. március 2. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette eljárását a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben. A fogyasztóvédelmi hatóság több eljárása sem állapított meg a cégnél szabálytalanságot a dohánytermékek forgalmazásában, ezért a termékértékesítés kommunikációjára irányuló – már korábban felfüggesztett – versenyhatósági eljárás folytatása nem volt indokolt.

A nemzeti versenyhatóság 2020 nyarán indított eljárást a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben annak feltárására, hogy a cég megtéveszthette-e üzletfeleit, amikor azt közölte velük, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek – ideértve az ízesített terméktípusokat is. A GVH eljárásának megindítását megelőzően felmerült a gyanú, hogy cég jogszerűen nem forgalmazható termékeket reklámozott az ügyfeleinek.

Annak pontos megítélése érdekében, hogy az érintett termékek valóban jogszerűen voltak-e forgalmazhatóak a vizsgálatot megelőző időszakban, a GVH megkereste a dohánytermékek piacának ellenőrzéséért felelős fogyasztóvédelmi hatóságot, majd – az idevágó szakhatósági eljárások végleges lezárásáig – felfüggesztette versenyfelügyeleti eljárását.

A fogyasztóvédelmi hatóság szóban forgó eljárásai végül a dohányforgalmazási szabályok megsértésének megállapítása nélkül zárultak le. A döntések következtében a versenyhatóság is megszüntette eljárását a vállalkozás termékkínálatára vonatkozó üzleti kommunikáció jogszerűségével kapcsolatban.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2020.

GVH Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban