Budapest, 2023. december 21. – Valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tesz közzé a termékei egyedülállóságára, különleges minőségére, valamint piacelsőségére vonatkozóan a Prémium Pázsit Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért versenyfelügyeleti eljárást indított a vállalkozás vélhetően megtévesztő kommunikációjának vizsgálatára.

A GVH a most indult versenyfelügyeleti eljárásban a Prémium Pázsit Kft. 2020. augusztus 24. óta folytatott, a műfüves gyepszőnyegek, a mesterséges pázsitok és az ehhez kapcsolódó termékek, például műfű karbantartó gépek forgalmazásával összefüggésben alkalmazott kereskedelmi kommunikációit vizsgálja. A vállalkozás olyan állításokkal reklámozta e termékeket mint: „A legélethűbb és legjobb minőségű pázsitok.”, illetve „Magyarországon egyedülálló módon saját gyártású alapanyagokat, saját fejlesztésű szálakat, és hátlap-hordozó rétegeket gyárt.”. Ezen kommunikációs gyakorlatával a vállalkozás valószínűsíthetően megsértette a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokat.

Az ügyindítás kapcsán a GVH arra hívja fel a figyelmet, hogy vállalkozások olyan kommunikációkat tehetnek jogszerűen közzé, amelyek igazolására valóban képesek. Ha ez az igazolhatóság objektíve kizárt, akkor tartózkodniuk kell ezen állítások használatától, különösen a piacelsőségi, kategorikus állítások megfogalmazásától.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/32/2023.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

 

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban