A GVH útjára indította a Magyar Compliance Akadémiát

Budapest, 2024. február 15. – „Amilyen hirtelen jött, a hatékony intézkedések eredményeképpen olyan gyorsan el is tűnt az infláció, amely januárra gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából” – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Compliance Akadémia (MCA) első rendezvényén, Budapesten, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) székházában. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke aláhúzta: „A tiszta verseny a gazdaság mozgatórugója, és egyben a leghatékonyabb fogyasztóvédelem”. Mint mondta: „Az összehangolt intézkedések hatása és a verseny gyakorlatilag legyalulta az élelmiszer-inflációt.” A most elindult rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy segítse a gazdasági szereplők, vállalkozások jogkövető magatartását, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés helyreállításához.

„Meggyőződésem, hogy a mögöttünk hagyott 2023-as esztendő az infláció gyors letörésének éveként vonul be a magyar gazdaságtörténetbe” – húzta alá köszöntőjében Rigó Csaba Balázs. A GVH elnöke kifejtette, hogy a 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest alig egy év alatt kevesebb, mint tizedére zuhant az élelmiszerárak emelkedése. Mint mondta, a gazdasági növekedés helyreállítása szempontjából is kedvező folyamatokhoz a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett, a GVH versenyélénkítő lépései, közte az online Árfigyelő rendszer működtetése is hozzájárult. Rigó Csaba Balázs rámutatott, hogy a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő teljesíti a GVH talán két legfontosabb célkitűzését. Fokozza, erősíti a piaci versenyt és a verseny élénkítésén keresztül növeli a fogyasztói jólétet. Hozzátette: az Árfigyelő használatával a fogyasztók pénzt és időt spórolhatnak a vásárlásaik során, ezért fontos, hogy minél többen használják.

A GVH elnöke kijelentette: „Meggyőződésem, hogy 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz, így idén is fontos szerepe lesz a verseny védelmének.” Kifejtette, hogy a fair verseny megőrzéséhez kívánnak hozzájárulni a Magyar Compliance Akadémia elindításával, mely egy beszélgetés-sorozat a gazdaság szereplőivel a jogszerűtlen magatartások megelőzésére és az edukációra helyezve a hangsúlyt. A rendezvénysorozat segítségével a piaci szereplők elsőkézből szerezhetnek iránymutatást és segítséget ahhoz, hogy milyen gyakorlatokkal tudják továbbfejleszteni jogkövető magatartásukat – világított rá köszöntőjében Rigó Csaba Balázs.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyitóelőadásában arról beszélt, hogy Magyarországon a keresleti oldal helyett a kínálati oldal húzta az inflációt, amelynek következtében a fiskális és a szabályozói politika tudta hatékonyan kezelni az inflációt. A kormány a kezdetektől fogva olyan hatékony és eredményes intézkedésekkel küzdött az infláció letörése érdekében, mint az élelmiszerár-stop, az üzemanyagár-stop, az energiaintenzív vállalkozások támogatása, a kedvezőtlen váltófix szerződések megmentése, az áramár-sapka vagy éppen a kötelező akciózás és az online Árfigyelő rendszer. „Az intézkedések működtek, ugyanis Magyarország sikeresen kezelte az energiaválságot, megszűnt az ikerdeficit és a piaci verseny ösztönzése visszaszorította a vállalati profit húzta inflációs hatást is” – emelte ki Nagy Márton.

A nemzetgazdasági miniszter nyitóelőadása után egy panelbeszélgetés keretében vitatták meg a résztvevők a megfelelés szerepét a versenyképességben. A diskurzusban – amelyet Sipos Attila, a GVH főtitkára moderált – részt vett Tóth András a GVH elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke; Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára és Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke. A Magyar Compliance Akadémia következő rendezvénye március 27-én lesz, amikor a kartelljog fejlődése kerül majd a középpontba.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban