Mostantól a Tanítsunk Magyarországért program keretében is elérhető lesz a GVH edukációs kezdeményezése

Budapest, 2024. szeptember 18. – Még több gyermekhez, illetve iskoláshoz juthat el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Digitális Tudatosság programja – együttműködést írt alá a GVH a Tanítsunk Magyarországért program megvalósítóival, a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal. Ennek köszönhetően a nemzeti versenyhatóság szakemberei mellett a Tanítsunk Magyarországért programban résztvevő és a GVH által felkészített egyetemista mentorok is segítik a gyerekeket, miként válhatnak tudatosabb fogyasztóvá az online térben a digitális világ kihívásai között. Mindemellett az iskolák az új tanévben ismét jelentkezhetnek közvetlenül is a GVH Digitális Tudatosság programjába.

A Gazdasági Versenyhivatal 2023 második felében azzal a céllal indította el a Digitális Tudatosság programját, hogy felhívja a figyelmet az internet-használattal járó, gyermekekre leselkedő veszélyekre és felkészítse a diákokat a tudatos internet-használatra.A 2024-es tavaszi félévben 52 iskola, 175 osztályában összesen több mint 4000 diáknak tartottak tanórákat a nemzeti versenyhatóság szakértői. Az elmúlt félév tapasztalatai alapján pedig egy frissített, naprakész programmal indítják az új tanévet a GVH szakemberei.

A vidéki és a fővárosi iskolákban eddig GVH munkatársai tartották meg az előadásokat, most viszont új szintre lép a kezdeményezés, a 2024. szeptember 17-én a Versenyhivatal székházában – a GVH, a Nemzeti Tehetség Központ és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány által – aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően. Ennek értelmében a Tanítsunk Magyarországért programban mentorként résztvevő, a GVH által felkészített egyetemisták segítségével még több gyermekhez juthat el a Digitális Tudatosság program.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte: „Mindennél fontosabb, hogy megvédjük gyermekeinket a digitális térben is! Fel kell hívnunk a figyelmüket arra, hogy az online világban sincs ingyen ebéd. Ha nem pénzzel, akkor a figyelmükkel – a reklámok megtekintésével – illetve az adataikkal fizetnek az egyes weboldalokon, vagy a különböző alkalmazásokban, online játékokban. A Tanítsunk Magyarország program egy egyedülálló, kiváló kezdeményezés. A megkötött együttműködésnek köszönhetően mostantól még több gyermekhez jutnak el a GVH tudatos internet-használatra buzdító anyagai.”

A Tanítsunk Magyarországért programot 2018. december 5-én, az Önkéntesség Világnapján indította útjára Dr. György László, az akkori Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Horváth Zita, az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, valamint Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának bevonásával. A Tanítsunk Magyarországért programot az a felismerés alapozta meg, hogy jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk, és látni, hogy ennek mások is hasznát veszik.

Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője hangsúlyozta: „A Tanítsunk Magyországért program keretében a mentorok figyelmet szentelnek annak, hogy mentoráltjaikat megismertessék a digitális térben rejlő mindennapi veszélyekkel és lehetőségekkel, az együttműködésnek köszönhetően ezt mostantól magasabb szinten tudják megvalósítani.”

Dr. György László, a Tanítsunk Magyarországért program kormánybiztosa az együttműködési megállapodás kapcsán, a programot képviselve elmondta: „E tanévtől kezdődően a mentorok számára több ingyenes, színes, rendkívül hasznos tréning válik elérhetővé, melyek által új ismeretekhez juthatnak, saját és mentoráltjaik készségeik, képességeik fejlődhetnek. A GVH-val való együttműködés keretében a szervezet egyedülálló szakmai tudását, eszköztárát becsatornázva a mentoráltak és a mentorok digitális tudatossága is fejlődik, e tudás pedig a jövő munkaerőpiacán is hasznukra fog válni; segítve őket abban, hogy a jég hátán is megéljenek.”

A Tanítsunk Magyarországért program mellett a GVH edukációs programjára a 2024/2025-ös tanévben is lehet közvetlenül jelentkezni: egy-egy iskolára vagy évfolyamra szabott, egyedi megoldásokra is nyitottak a szervezők. A GVH oldalán elérhető a program leírása és a diákoknak szóló, illetve a pedagógusok munkáját támogató útmutatók, jó tanácsok is.

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy felhívja a fiatal korosztály figyelmét a digitális térben előforduló veszélyekre. Ennek keretében 2023-ban átfogó gyorselemzésben vizsgálta meg a mobiltelefonokra letölthető, gyerekeket célzó játékok piacát, idén augusztusban pedig a gyermekeknek és szüleiknek szóló  részletes tájékoztatót tett közzé a videó- és mobiljátékok veszélyeiről. Mindemellett a GVH Podcast sorozatában is készült beszélgetés a GVH Digitális Tudatosság programjának tapasztalatairól.

Ez a beszélgetés – a GVH podcast korábbi adásai mellett – meghallgatható 

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban