A GVH törekszik csökkenteni a vállalkozások adminisztratív terheit

Budapest, 2024. augusztus 16. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számos törekvéssel igyekszik hozzájárulni a hazai vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez. Rigó Csaba Balázs, a GVH-elnöke elmondta: „A több mint egy éve elérhető egyszerűsített űrlapok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a cégek körében, 2024 első félévében a fúziós ügyek több mint 31%-ban éltek a lehetőséggel.” Az úgynevezett prenotifikációs egyeztetésekkel együttesen a vállalkozások jelentősen lerövidíthetik az összefonódások elbírálásának idejét.

A Gazdasági Versenyhivatal az eljárások adminisztratív terheinek csökkentését és hatékonyabbá tételét szem előtt tartva 2023. július 1-jétől lehetőséget biztosít arra, hogy azokban az esetekben, amikor a tervezett összefonódás nem vet fel versenyaggályt, az ügyfelek egyszerűsített űrlap kitöltésével tegyenek eleget a bejelentési kötelezettségüknek a GVH felé. Az egyszerűsített űrlap kitöltése rugalmasabb és könnyebb, a versenyprobléma nyilvánvaló hiányára fókuszáló adatszolgáltatást vár el a vállalkozásoktól. Ezzel a nemzeti versenyhatóság jelentősen hozzájárul a vállalkozásokra háruló adatszolgáltatási terhek mérsékléséhez.

Egyszerűsített űrlap akkor alkalmazható, ha

  • a vizsgálandó összefonódás kapcsán nem azonosíthatóak átfedő és/vagy kapcsolódó piacok, vagy;
  • olyan teljes funkciójú közös vállalat alapítására vonatkozik, melynek érdemi magyarországi piaci aktivitása belátható időn (főszabályként három éven) belül igazolhatóan nem lesz, vagy;
  • olyan vállalat feletti közös irányításszerzés, amelynek a versenytörvény szerint számított nettó árbevétele nem haladja meg a 150 millió forintot, és nem merül fel az alapítók, illetve irányításszerzők közötti versenyre káros koordináció esélye sem, vagy;
  • a közös irányítók számának csökkenését vagy a közös irányítás egyedüli irányítássá alakulását eredményezi.

„Bő egy éve vezettük be az egyszerűsített űrlapokat az összefonódások bejelentésére, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a cégek körében. Míg a tavalyi évben az űrlap bevezetését követően az ügyek 11%-ban adtak be a vállalkozások egyszerűsített űrlapot, addig 2024 első félévében ez az arány már elérte a 31%-ot, tehát közel minden harmadik vállalkozás élt a lehetőséggel” – emelte ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

A GVH külön felhívja vállalkozások figyelmét, hogy az űrlap benyújtása előtt ajánlott a hatósággal előzetes egyeztetésen (prenotifikációs egyeztetésen) részt venni, amelynek segítségével elkerülhető, hogy esetleg versenyfelügyeleti eljárás megindítására kerüljön sor, mert az adott összefonódás kapcsán egyszerűsített űrlap alkalmazásának nem lett volna helye. 2023 folyamán először érte el a fúziós bejelentések kapcsán tartott előzetes egyeztetések aránya a 100%-ot. Ennek köszönhetően javul az eljárások hatékonysága, a vállalkozások számára pedig kiszámíthatóbb az összefonódási folyamat.

A GVH 2023-ban az összefonódás-bejelentések 92%-át zárta le négy napon belül hatósági bizonyítvány kiadásával. Ezzel Európában továbbra is az egyik leggyorsabb fúziókontrollt tudhatja magáénak a magyar versenyhatóság.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban