A Gazdasági Versenyhivatal megfigyelőként csatlakozott a versenyjogi együttműködéshez

Budapest, 2024. január 23. – Létrejött a türk államok versenytanácsa, amelyhez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – hasonlóan Magyarország státuszához a Türk Államok Szervezetében – megfigyelőként csatlakozott. Az egyes országok nemzeti versenyhatóságait tömörítő új szervezet elsődleges célja a tudásmegosztás és a kölcsönös tapasztalatcsere.

A Türk Államok Szervezete egyes töröknyelvű országokat tömörítő nemzetközi szervezet, amelyet 2009. október 3-án alapítottak. Jelenlegi tagjai: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. Magyarország 2018. szeptember 3-a óta megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban.

A török versenyhatóság kezdeményezése alapján 2024. január 23-án Isztambulban létrejött türk államok versenytanácsa az egyes országok nemzeti versenyhatóságait tömörítő szervezet. A céljai között szerepel:

•    az együttműködés előmozdítása a versenypolitikai jogérvényesítés területén,
•    kedvező feltételek megteremtése a regionális együttműködés fejlődéséhez,
•    a versenykultúra fejlesztése a tag- és megfigyelő országokban,
•    tudásmegosztás előmozdítása elsősorban a vizsgálati, szabályozási, jogérvényesítési és módszertani tapasztalatok területén.

A türk államok versenytanácsához – hasonlóan Magyarország státuszához a Türk Államok Szervezetében – a Gazdasági Versenyhivatal is csatlakozott, megfigyelő státuszban. A magyar nemzeti versenyhatóságnak már korábban is voltak szakmai kapcsolatai a szervezet több versenyhatóságával is. Az azeri, kazah és a kirgiz versenyhatóságok mind kedvezményezettjei a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen, Budapesten működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának (ROK).

A 2005-ben alakított ROK az OECD és a GVH szakmai hátterére építve, oktatási és szakmai programok szervezésén keresztül nyújt segítséget elsősorban a közép-, kelet- és délkelet-európai országok számára a versenypolitika, versenyjog és a versenykultúra fejlesztése, valamint a versenyhatóságok munkájának elősegítése érdekében, hozzájárulva a kedvezményezett országokban a verseny javításához és ezzel a gazdasági növekedéshez.

A ROK révén Magyarország és a GVH vezető szerepet tölt be a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén. E szerepét erősíti tovább a magyar nemzeti versenyhatóság azzal, hogy megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához, tovább segítve a versenyjog és a versenypolitika fejlődését a tagországokban.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban