Budapest, 2024. február 19. – Milyen tényezők okozták a rekordinfláció kialakulását Magyarországon és minek köszönhető a pénzromlás gyors letörése? Milyen okok miatt futott fel, majd zuhant kevesebb, mint a tizedére az élelmiszer-infláció alig egy év alatt? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legfrissebb podcast adásában. A beszélgetésben Horváth Bálint, a GVH kommunikációs vezetője arra is rákérdezett, hogyan járult hozzá a piaci verseny az infláció visszaszorításához, miért volt fontos az online Árfigyelő rendszer elindítása és folyamatos fejlesztése, illetve milyen célzott beavatkozási pontok szükségesek a gazdasági növekedés helyreállításához.

„Amilyen hirtelen jött, a hatékony intézkedések eredményeképpen olyan gyorsan el is tűnt az infláció, amely januárra gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából”emelte ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, 2024. február 15-én a Magyar Compliance Akadémia (MCA) első rendezvényén, Budapesten, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) székházában.

Az esemény előtt Nagy Márton interjút adott a GVH podcast csatornájának. A nemzetgazdasági miniszter többek között beszélt arról, hogy Magyarországon a keresleti oldal helyett a kínálati oldal húzta az inflációt, amelynek következtében a fiskális és a szabályozói politika tudta hatékonyan kezelni az inflációt. A kormány a kezdetektől fogva olyan hatékony és eredményes intézkedésekkel küzdött az infláció letörése érdekében, mint az élelmiszerár-stop, az üzemanyagár-stop, az energiaintenzív vállalkozások támogatása, a kedvezőtlen váltófix szerződések megmentése, az áramár-sapka vagy éppen a kötelező akciózás és az online Árfigyelő rendszer. „Az intézkedések működtek, ugyanis Magyarország sikeresen kezelte az energiaválságot, megszűnt az ikerdeficit és a piaci verseny ösztönzése visszaszorította a vállalati profit húzta inflációs hatást is” – emelte ki Nagy Márton a beszélgetésben.

A beszélgetés – a GVH podcast korábbi adásai mellett – meghallgatható

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda