Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Kétmilliós bírság a Reckitt Benckiser Kft-nek

A Gazdasági Versenyhivatal annak megállapítása céljából indított versenyfelügyeleti eljárást a Reckitt Benckiser Magyarország Termelő és Kereskedelmi Kft ellen, hogy nevezett reklám tevékenysége, melynek során "Mr. Sheen" elnevezésű bútorápolójának csomagolásán " + 50 ml GRATIS" feliratot tüntet fel anélkül, hogy a töltőanyag mennyisége megváltozott volna, versenyjog sértő-e?

A mai napon megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa megállapította az alábbiakat. 2001. szeptember 20-án kelt határozatával (amely 2001. november 15-én vált jogerőssé) a Reckitt Benckiser Kft-t egyszer már megbírságolta azon, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásért, hogy "Mr. Sheen" nevű termékén alaptalanul tüntette fel a " +50 ml gratis" feliratot.

A jelen eljárás során bizonyítást nyert, hogy nevezett jogsértő magatartását 2001. szeptember 20-át követően is folytatta, ezért a versenytanács 2 millió (azaz Kettő millió) forint bírsággal sújtotta, egyben eltiltotta a jogsértő feliratozású termék további forgalmazásától.

Budapest, 2002. 10. 08.

Dr. Polgárdy Géza