Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Jogsértés megállapítása bírság kiszabása nélkül

A Pécsi Rekviem Temetkezési Szolgáltató Bt. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának gyanúja miatt indult versenyfelügyeleti eljárás.

A GVH versenytanácsa a 2002. május 23-án megtartott tárgyalásán megállapította, hogy a Bt. valóban jogsértést követett el. A fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított ugyanis akkor, amikor 2001 folyamán a Kozármislenyen terjesztett szórólapokon, a Falu TV-ben sugárzott műsorokban és a Kozármislenyi Faluújságban közzétett hirdetéseiben, temetkezési szolgáltatási díjaival kapcsolatosan azt a képet keltette, illetve kelthette a fogyasztóban, hogy ugyanazon komplex szolgáltatás számára kedvezőbben érhető el, ha azt a Bt-től rendeli meg, mintha mástól.

A versenytanács a jogsértés megállapításán túlmenően szankció alkalmazásától eltekintett a jogsértés súlyára, a jogsértő magatartással érintett temetések számára, a realizált többletárbevétel mértékére, s arra tekintettel, hogy a jogsértő magatartás 2001. végéig megszüntetésre került.

Budapest, 2002. május 23.

Polgárdy Géza