SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Visszaélt erőfölényével az EMKTV Kft.

Az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. ellen azt követően indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal, hogy tudomására jutott: nevezett a 2002. évre vonatkozóan oly módon és mértékben emelte kábeltelevíziós szolgáltatásainak árát, hogy az sértheti a versenytörvényben megfogalmazott, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmát.

A megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa az EMKTV Kft. jogsértését megállapította, mivel olyan egyedi szerződéskötési gyakorlatot folytatott, melynek során gazdasági erőfölényes helyzetével visszaélve, előfizetőivel szemben indokolatlan előnyökhöz juthat a programcsomagok díjemelését illetően.

Rendelkezései a díjemelések indokaiként olyan tényezőket sorolnak fel, amelyek nem számszerűsíthetőek (pl. az általa nyújtott többletszolgáltatás, a műszaki korszerűsítés) így önkényesen értelmezhetőek és az előfizetők által nem ellenőrizhetőek. A díjemelési szándék meghatározatlan formában kerül közlésre. Ennek révén lehetőség nyílik arra, hogy a szolgáltató akár a szolgáltatásból való kizárással is szankcionálja a díjemelést el nem fogadó előfizetőket.

A GVH versenytanácsa mindezekre tekintettel gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 8,5 millió (azaz Nyolcmillió-ötszázezer) forint bírság megfizetésére kötelezte az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft-t.

Budapest, 2003. 07. 23.

Dr. Polgárdy Géza sk.