SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Ötmilliós bírság a TESCO-nak

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztók megtévesztésének gyanuja miatt inditott versenyfelügyeleti eljárást a TESCO-GLOBÁL Áruházak Rt. ellen, miután tudomására jutott a 2002. május 3-9 között megtartott és a NETHAUS NH-6170 jelzésű mikrohullámu sütő készlet erejéig terjedő árengedményes értékesítési akciója. Nevezett ezt nagyszámú és feltünő szórólapján a szokásosnál nagyobb árengedménnyel népszerűsítette. Jelesül: a 17.990.-Ft-os ár áthúzásával jelezte, hogy nem ezen az áron, hanem 11.111.-Ft-ért vásárolható meg a mikrohullámú sütő.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította, hogy az akció két szempontból is versenysértő, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt. Először azért, mert nem a szórólapon áthúzott 17.990.-Ft-os árból, hanem csak 16.990.-Ft-os árból történt a kedvezményadás.

A meghírdetett akciót továbbá a TESCO országosan huszonegy áruháza közül hatban már 2002. május 2-án megkezdték, aminek következtében az akciós induló összáru készlet csökkent. A szegedi áruházban pedig oly mértékben alacsony lett - s ez az elmarasztalásra okot adó második cselekmény, - hogy az akció itt (Szegeden) meghiusult.

A GVH versenytanácsa e kétféle fogyasztó megtévesztésre alkalmas magatartásért a TESCO-t 5 millió (azaz Ötmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte. Az enyhítő körülmények mellett különlegesen súlyosbító körülményként vette figyelembe a versenytanács, hogy a TESCO többszörösen ismétlődő fogyasztó megtévesztésre alkalmas magatartást tanusitott az elmúlt évek során, jellemzően akciótartáshoz kapcsolódóan.

Budapest, 2003. 03. 13.

Dr. Polgárdy Géza sk.

Megjegyzés:
Az ugyancsak mára tárgyalásra kitűzött MARSCHALL CAVENDISH ügy tárgyalás mellőzésével kerül elbírálásra; határozat (és így közlemény) csak a jövő héten várható.